Förberedelser inför förlossningen

Planera för förlossningen i Skåne

Innehållet gäller Skåne

I Skåne finns fem förlossningsavdelningar. Alla har ett gemensamt mål och uppdrag: Att ta hand om dig genom förlossningen och att garantera din och ditt barns säkerhet genom processen.

Förlossningsvården i Skåne samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda. Du kan förbereda dig genom att bland annat välja var du vill föda, skriva ett förlossningsbrev och välja barnavårdscentral.

Så kan du förbereda dig

Välj var du vill föda

Innan förlossningen är det bra om du tänker igenom var du skulle vilja föda. Det finns fem förlossningsavdelningar i Skåne att välja mellan.

Förlossningsvården i Skåne kommer att försöka ta hänsyn till dina önskemål. Om den valda förlossningsavdelningen inte har plats när du ska föda, kommer de att kontakta en annan avdelning och förbereda dem på att du är på väg.

På sjukhusens webbsidor kan du läsa mer om hur det är att föda barn på de olika sjukhusen: 

Att föda barn i Helsingborg - Helsingborgs lasarett (skane.se) 

Att föda barn i Kristianstad - Centralsjukhuset Kristianstad CSK (skane.se) 

Att föda barn i Lund och Malmö - Skånes universitetssjukhus Sus (skane.se) 

Att föda barn i Ystad - Lasarettet i Ystad (skane.se)

Prata med din barnmorska

Om du undrar över något kring din förlossning kan du prata med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Du kan också få allmän rådgivning genom att ringa telefonnummer 1177 eller ta del av råd på 1177.se.

Skriv ett förlossningsbrev

I ett förlossningsbrev kan du skriva ner sådant som är viktigt för dig. Skriv gärna ner dina förväntningar, rädslor och önskemål. Brevet är en bra förberedelse och hjälper både dig som ska föda och om du har någon som följer med att tänka igenom hur förlossningen kan bli så bra som möjligt. Gå igenom brevet med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Ta sedan med brevet till förlossningsavdelningen när det är dags att föda. För personalen på förlossningsavdelningen är brevet en extra information om hur de bäst kan hjälpa dig.

En förlossning går inte att styra helt. Kanske händer det saker under förlossningen som gör att det inte alltid går att följa dina önskemål. Det kan också vara så att du ändrar dig. Personalen är vana vid det. Ingen tycker att det är konstigt om du ändrar dig angående smärtlindring eller något annat.

Förlossningsbrev

Vad ska jag ta med mig?

För att det ska bli så bra som möjligt behöver du ta med dig några saker till förlossningen och BB. Det är bra att packa väskan några dagar innan det är dags. Det här ska du ta med dig:

  • din legitimation
  • förlossningsbrev
  • kläder till bebisen
  • sköna kläder till dig
  • personliga hygienprodukter, till exempel schampo, tandkräm och tandborste

Kom ihåg att ta med en bilbarnstol som är anpassad för bebisar om ni ska åka bil hem.

Du som har någon som följer med dig behöver be hen komma ihåg att ta med sig mat, dryck och kläder.

Välj en barnavårdscentral

Det är bra om du väljer barnavårdscentral (BVC) redan under graviditeten i samband med besöken på barnmorskemottagningen. Då skrivs ditt val in i din journal. När ditt barn ännu inte har ett personnummer ska du använda en pappersblankett för att välja barnavårdscentral.

Gör du inget aktivt val blir ditt barn listat på den barnavårdscentral som ligger närmast barnets folkbokföringsadress.

Välj barnavårdscentral i Skåne

Hälsobesök på barnavårdscentral (BVC) i Skåne

Till toppen av sidan