Förlossning

Efter förlossningen

Här kan du läsa mer om vad som händer efter förlossningen.

Innehåll - Efter förlossningen

Visa innehåll som:
Besvär efter förlossningen

När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn.

Undersökningar av det nyfödda barnet

Ett nyfött barn blir undersökt på flera olika sätt under sina första dygn.

Efter förlossningen - BB och efterkontroll av barnet

När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.

Bristningar vid förlossning

De flesta får sår i slidan efter en förlossning. Såren kallas för bristningar. Det är olika hur stor bristning man får. Bristningen sys ihop direkt efter förlossningen. En tid efter förlossningen kan bristningen göra ont och underlivet kan kännas svullet. Sök vård om dina besvär inte går över.

Födelseanmälan för nyfödda barn till papperslösa föräldrar

Information till dig som är gravid eller nyligen har fött barn och är i Sverige utan giltigt tillstånd.

Infektion i livmodern efter förlossning

Efter förlossningen är livmodern mer känslig och mottaglig för bakterier. Då finns det en ökad risk för att livmodern blir infekterad. Infektion i livmodern är en av de vanligaste orsakerna till att få feber efter en förlossning.

Bäckenbottenträning

Knipövningar hjälper till att minska besvären om du har svårt att hålla dig när du är kissnödig, eller att hålla tätt när du anstränger dig.

Rörelse efter en graviditet och förlossning

Kroppen påverkas och förändras av en graviditet och förlossning. Den största återhämtningen sker under de första två månaderna, därför ska du undvika överansträngning. Förebygg besvär genom att göra övningar för bäckenbotten.

Matvanor och vikt efter en graviditet

Här får du råd om bra matvanor och fysisk aktivitet, så du mår bra efter din förlossning.

Mer på 1177.se

Att sköta ett nyfött barn

Här får du tips och råd om allt som kommer med en nyfödd. Läs och se filmer om matning, skötsel, säkerhet och om hur det kan vara att bli förälder.

Att vara förälder

Läs och se filmer om hur det kan vara att bli förälder, om relationen med barnet och om att få syskon.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Blödningar efter förlossningen

LÄTTLÄST. Alla blöder från slidan efter en förlossning. Blodet kommer från ett sår i livmodern. Såret uppstår när moderkakan lossnar från livmodern. En del som får besvär med blödningen kan behöva söka vård.

Till toppen av sidan