Födelseanmälan om du har fött barn och inte är folkbokförd i Sverige
Innehållet gäller SkåneAlla nyfödda barn i Sverige registreras hos Skatteverket. Det kallas födelseanmälan. Har du fött barn och är inte folkbokförd här? Då behöver du fylla i en blankett efter förlossningen.
Den här texten finns också på lättläst svenska.
Är du asylsökande eller är du papperslös och vistas i Sverige utan tillstånd? Då måste du registrera barnet om du har fött barnet här.
Varför ska födseln registreras?
En födelseanmälan visar att du är förälder till ditt barn.
En födelseanmälan måste göras för att du ska kunna
- ansöka om asyl för barnet
- ansöka om pass för barnet
- registrera barnet i ett annat land.
Så går det till
- Barnmorskan på förlossningsavdelningen skickar en födelseanmälan till Skatteverket.
- Du får fylla i en blankett om du inte är folkbokförd i Sverige. Blanketten kallas Komplettering till födelseanmälan (SKV 7560). Om det finns ännu en förälder till barnet skriver du vem den föräldern är.
Blanketten finns på förlossningsavdelningen och på Skatteverkets servicekontor. Du kan också be förlossningsavdelningen att skicka hem blanketten till din adress med post.
Hitta servicekontor (skatteverket.se) - Lämna blanketten till personalen på förlossningsavdelningen. Du kan också lämna eller skicka blanketten till Skatteverket.
- Skatteverket skapar ett registerutdrag. Registerutdraget är ett bevis på att du har fött barn i Sverige och att du är förälder till ditt barn.
Du har rätt till tolk
Du har rätt till tolk om du inte pratar eller förstår svenska. Berätta för vårdpersonalen att du behöver en tolk, så hjälper de dig.
Om du har frågor
Vill du veta mer om hur en födelseanmälan går till?
Då kan du fråga barnmorskan på förlossningsavdelningen eller på barnmorskemottagningen.