Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Skydd mot graviditet

Preventivmedel – skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

Någon tar ut en kondom ur en kondomförpackning och någon håller i en kopparspiral. Kollage.
Kondom är ett effektivt skydd både mot graviditet och könssjukdomar om den används på rätt sätt. Hormonspiral är ett väldigt effektivt skydd om du inte vill få till en graviditet.

Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

De flesta preventivmetoderna som finns idag är för dig med livmoder. Kondom och sterilisering är det enda effektiva skyddet för dig som har penis och pung och vill vara säker på att den du har sex med inte blir gravid. Du kan få hjälp att hitta ett preventivmedel som passar dig.

Akuta metoder

Det finns också något som kallas för akuta metoder. Akuta metoder kan använda om du har haft slidsamlag utan skydd eller om kondomen har råkat gå sönder. Dessa metoder är akut-p-piller och kopparspiral.

Preventivmedel som skyddar mot könsjukdomar

Kondom eller femidom är de enda alternativen som skyddar mot könssjukdomar. Du kan kombinera dem övriga metoder för att få ett skydd mot både graviditet och könssjukdomar.

Vad ska jag välja?

Du skall ha ett preventivmedel som du mår lika bra eller bättre av som när du inte har något. Preventivmedlet kan också ge positiva effekter.

Du kan behöva prova dig fram. En del tycker bättre om en viss metod medan andra föredrar en annan. Vilket skydd som passar dig bäst kan också komma att variera under din livstid.

Eftersom det finns flera olika skydd, finns det bra förutsättningar att hitta ett skydd som passar just dig.

Några av de saker som kan påverka vilket preventivmedel som passar dig är hur viktigt det är för dig att inte bli gravid just nu, och om du kan och vill använda hormoner.

Det kan också vara bra att fundera igenom hur du är som person. Kan du komma ihåg att ta tabletter regelbundet varje dag, eller passar det dig bättre med ett mer effektivt skydd som sitter på plats i flera år?

Mensen kan påverkas

Alla preventivmedel har olika fördelar och nackdelar och påverkar kroppen på olika sätt. Det är bra att känna till att en del preventivmedel kan göra så att du blöder mindre och får mindre värk när du blöder, men kan även leda till det motsatta.

Sjukdomar kan påverka valet av preventivmetod

Det är också viktigt att ta hänsyn till din medicinska historia när du väljer preventivmedel. Har du till exempel haft en blodpropp eller har migrän med aura ska du inte använda preventivmedel som innehåller östrogen. Detta kommer den barnmorska eller gynekolog som hjälper dig med preventivmedel att fråga dig om.

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar

De flesta preventivmedel går bra att använda när du ammar.

P-piller, p-ring och p-plåster ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning. Därefter går det bra att använda dessa oavsett om du ammar eller inte.

Du kan få hjälp att hitta rätt preventivmedel

Ibland kan det vara svårt att veta vilket preventivmedel som passar bäst. Du kan alltid få råd och hjälp av en barnmorska eller läkare. Du kan få hjälp på någon av dessa mottagningar:

  • barnmorskemottagning
  • vårdcentral
  • gynekologisk mottagning
  • mottagning för sexuell hälsa
  • ungdomsmottagning.

Du kan kontakta de flesta mottagningarna genom att logga in.

Hur effektiva är de olika metoderna?

Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur effektiv en metod är. Det beror delvis på hur noga du följer anvisningarna, men också på vilken metod du väljer.

Långverkande metoder som hormonspiral, kopparspiral, p-stav eller p-spruta är de mest effektiva preventivmedlesmetoderna. 

Sterilisering är den enda riktigt effektiva preventivmetoden för dig som har penis och pung.

Du kan läsa mer om hur effektivt ett preventivmedel är i artikeln för just det preventivmedlet.

Vad kostar preventivmedel?

Olika preventivmedel kostar olika mycket.

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga till och med 20 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet.

I en del regioner är preventivmedel subventionerade till och med 25 års ålder. Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller där du bor.

Norrbotten

Till och med 25 års ålder kan du få vissa preventivmedel kostnadsfritt vid besök på ungdomsmottagning, hälsocentral eller jourmottagning. Det gäller även akut p-piller som kan tas efter oskyddat samlag.

Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd?

De flesta preventivmedel förutom p-spruta slutar att ha effekt direkt när du slutar använda dem.

Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer i gång efter att du har använt p-spruta. Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid.

Mer på 1177.se

Läkemedel på recept – kostnader

Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar. Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet.

Förnya recept

Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se.

Klamydiatest och gonorrétest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Till toppen av sidan