Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Norrbotten

Du som är 15 år eller äldre och folkbokförd i Norrbotten kan logga in och beställa ett gratis provtagningskit för klamydia och gonorré. Det skickas snabbt med posten i ett anonymt kuvert till valfri adress.

Hur gör jag testet?

Du tar provet själv. Så här går det till:

 1. Personer med penis lämnar urinprov.
 2. Personer med slida lämnar vaginalsekretprov som tas med en provtagningspinne.
 3. Du registrerar provet och skickar in det på analys. Du behöver inte betala porto. Följ den instruktion som följer med testet.
 4. Obs! Du som provtagare måste registrera ditt prov på 1177.se enligt medföljande instruktion innan det skickas in till laboratoriet. Registrering krävs för att provet ska kunna analyseras.

När får jag svar?

Cirka en vecka efter att du har skickat in ditt test får du svar. Läs svaret genom att logga in på 1177.se. Om du anger ditt mobilnummer i dina personliga inställningar får du ett sms när provsvaret har kommit.

Har du inte fått svar inom den utlovade svarstiden har provet inte kunnat analyseras. Beställ nytt provtagningskit och gör om testet från början. Glöm inte att du måste registrera provet på 1177.se innan du skickar det till laboratoriet. Utan registrering kan provet ej analyseras. Omärkta prover kasseras.

Om du har klamydia och/eller gonorré

Om testet visar att du har klamydia och/eller gonorré får du veta vad du ska göra i samband med att du får ditt provsvar. Klamydia och gonorré kan botas med antibiotika. Det är viktigt att du får behandling så snart som möjligt. Behandlingen är gratis.

Du kan läsa mer om klamydia, behandling och smittspårning i artikeln om klamydia.

Du kan läsa mer om gonorré i artikeln om gonorré.

Om du inte har klamydia och/eller gonorré men fortfarande är orolig

Om testet visar att du inte har klamydia och/eller gonorré men om du ändå har symtom eller är orolig för att du har någon annan sjukdom kan du vända dig till din hälsocentral eller ungdomsmottagning för rådgivning och eventuell undersökning.

När går det inte att testa sig via nätet?

 • Inom en vecka efter smittotillfället 
  Du kan testa tidigast en vecka efter smittotillfället. Om du testar dig tidigare kan du ha klamydia och/eller gonorré utan att testet visar det.
 • Om du är under 15 år
  Du måste vara 15 år för att kunna beställa ett test via nätet
 • Om du har klamydia i ändtarmen
  Testet visar bara om du har klamydia i slidan eller penis. Om du haft analt samlag kan du ha klamydia i ändtarmen utan att testet visar det.
 • Om du tar någon form av antibiotika
  Om du tar antibiotika kan det göra att testresultatet inte är helt tillförlitligt.

Du som inte kan testa dig via nätet kan testa dig på en mottagning. Det är också gratis.

Aktuella artiklar

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan