Vården på Gotland

Vårdcentralen Wisby Söder

Innehållet gäller Gotland

Välkommen till Vårdcentralen Wisby Söder, vi finns på Korpenområdet i VIsby.

E-tjänster

Via e-tjänster för vårdcentralen Wisby Söder kan du boka och avboka tider, förnya recept eller hjälpmedel. Du kan även boka rådgivnig eller be oss att kontakta dig.

Telefon

Du når vårdcentralen via telefon 0498-26 89 91.
Måndag till torsdag klockan 06.30–15.30, fredagar 06.30–15.00
Avvikande öppettider och mer information finns på Vårdcentralen Wisby Söder

Knappval

Knappval 1 Avbokning
Knappval 2 Receptförnyelse
Knappval 3 Vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa
Knappval 4 Provtagning
Knappval 5 Tidbokning/Rådgivning
Knappval 6 Diabetessköterska
Knappval 8 Vårdgrannar (För dig som ringer i tjänsten)

For information in English press "0".

Läkare på Wisby Söder vårdcentral

Distriktsläkaren hjälper dig med akuta sjukdomsfall, hälsokontroller och återbesök, remisser, recept och intyg. 

Våra läkare är specialister i allmänmedicin eller läkare under utbildning (ST- och AT-läkare). Våra utbildningsläkare får handledning av våra specialister.

Hur listar jag mig på vårdcentralen?

Du är välkommen att lista dig hos oss, läs mer om hur det går till på sidan Välja vårdcentral Gotland

Mottagningar

Distriktssköterskor/Sjuksköterskor

Du kan få hjälp med att ta bort stygn efter operation, blodtrycksmätning, bedömning av hudåkommor, inkontinensrådgivning enligt vårdprogram, injektion av läkemedel, utprovning av kompressionsstrumpor, såromläggningar och samtal om livsstilsfrågor.

Distriktssköterskorna är specialiserade på vissa områden, som Diabetes, Hjärtsvikt, Inkontinens, Sårvård, Rökavvänjning och levnadsvanor.

Hjälp vid psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är vanligt och drabbar de flesta någon gång i livet. Ibland kan man behöva professionellt stöd och behandling för att må bättre och för att klara sin vardag.

Telefon 0498-26 89 91 (knappval 5).
Du kan också kontakta oss via våra e-tjänster

För att få veta mer om var du kan få hjälp kan du också läsa på Att söka stöd och hjälp - 1177

På vårdcentralen finns ett psykosocialt team som består av läkare, kurator, psykolog (med KBT-terapi), arbetsterapeut, fysioterpeut samt rehabkoordinator. Teamet arbetar med att bedöma, vägleda eller behandla dig som söker för till exempel:

  • Depression och nedstämdhet
  • Ångestproblematik
  • Stress- och utmattningsrelaterad ohälsa
  • Kris och svåra händelser
  • Smärta

Levnadsvanemottagning

Tobak, alkohol, matvanor och fysisk aktivitet är levnadsvanor med stor betydelse för vår hälsa. En fördel med levnadsvanor är att de går att påverka. Mycket kan du göra själv men du kan också behöva stöd för att komma igång.

Om du vill samtala om dina levnadsvanor med en specialistutbildad distriktssköterska är du välkommen att kontakta oss. På levnadsvanemottagningen tar vi upp områdena matvanor, fysisk aktivitet, tobak och alkohol. Tillsammans samtalar vi om allt som påverkar och har betydelse för dina levnadsvanor och din hälsa.

På diabetesmottagnigen följer vi upp din diabetes och du får råd och information. Vi hjälper dig även med att prova ut lämpliga hjälpmedel.

Telefon: 0498-26 89 91 (knappval 6)

Rehabkoordinator

Rehabkoordinatorns (ReKo) uppgift är att ge stöd till patienter som riskerar lång sjukskrivning. Metoden är samordning och kontakt med rehabilitering och myndigheterna (Försäkringskassan, Arbetsförmedling och Socialtjänst). Boka tid via knappval 2 eller våra e-tjänster.

Provtagning

För tidsbokning till provtagningen ring 0498-26 89 91 (Knappval 4)
Endast bokade besök.

Här kan du få hjälp med provtagning inför eller efter ett läkarbesök, ibland ett prov enbart för en uppföljande kontroll. Beroende på vilken typ av blodprov du ska ta kan du behöva förbereda dig på olika sätt. Du kan läsa mer på Att lämna blodprov.

Fasteprov betyder att du skall vara fastande 12 timmar innan provtagningen, endast vatten tillåtet.

Läkemedelsanalys ska göras när koncentrationen är som lägst, vilket innebär att din morgondos av medicinen ska tas efter provtagningstillfället.

Andra mottagningar och verksamheter

Barnmorskemottagning

Kontaktuppgifter och e-tjänster till Barnmorskemottagningen (tidigare MVC) finns på Barnmorskemottagningar (BMM), Gotland. Du kan också läsa mer på Besök under graviditeten.

Barnavårdscentral (BVC)

Kontaktuppgifter och e-tjänster till BVC finns på Barnavårdscentraler, Gotland. Du kan också läsa mer på besök på barnavårdscentralen.

Hemsjukvård

För att bli inskriven i hemsjukvård krävs en vårdplanering. Kontakta din distriktssköterska eller hemsjukvårdskoordinator. Kontaktuppgifter till och mer informaiton om hemsjukvård finns på Region Gotlands webbplats 

Sjukgymnastik/fysioterapi

Inom primärvårdens sjukgymnastik arbetar sjukgymnaster/fysioterapeuter och lymfterapeuter. Kontaktuppgifter och e-tjänster finns på Sjukgymnastik, primärvård - Gotland.

Mindfulness i utemiljö

Vi samlas vid S:t Görans ruinen (som ligger strax ovanför lasarettet) varje måndag klockan 10.30 och går sedan på ”Hälsans stig”, med korta stopp på några ställen. Vi är ute i 1 - 1,5 timme. Vill man hellre ta en kortare tur går det även bra att mötas upp vid grillplatsen nära Trojaborg (strax norr om lasarettet) där även rundan avslutas.

Vandringen, som är en övning i uppmärksamhet och närvaro, sker övervägande i tystnad och vi håller avstånd till varandra.

Vi träffas fyra gånger och om du vill fortsätta och ha detta som en återkommande aktivitet kan du även gå med i kommande grupp.

Det är viktigt att klä sig efter väder. Tänk, bekväm klädsel, gärna lager på lager under den kalla årstiden, bra skor som du kan gå bekvämt i.

Ta gärna med en termos med något varmt eller kallt att dricka, beroende på årstid, samt en sittdyna, att ta fram för en kort avslutande stund tillsammans.

Ingen förkunskap behövs, vi vill dock gärna att du provar minst 3 gånger om mindfulness är nytt för dig. Alla som är listade vid någon av regionens vårdcentraler och som haft  kontakt med någon av oss i psykosociala teamet är välkomna.

Gruppen leds av Bodil Heijbel, KBT terapeut och MBSR utbildad mindfulnesslärare.

Om du behöver lämna återbud så meddela på sms eller ring till Bodil Heijbel 0700-832928. Har du frågor så kontakta gärna din vårdcentral.

Skolor- och gruppbehandlingar 

  • Sorgbearbetning
  • Stresskola
  • Sömnskola
  • Ångestskola
  • Mindfulness i utemiljö

För mer information kontakta vårdcentralen

Primärvårdspunkter (tidigare trygghetspunkter)

Vissa enklare åtgärder kan du få hjälp med på en primärvårdspunkt om det är lättare för dig att ta dig dit än till vårdcentralen. Besök på en primärvårdspunkt bokas av din ordinarie vårdcentral.

 

OBS!
Under sommaren 2024 sker ett successivt namnbyte från trygghetspunkt till primärvårdspunkt på Gotland. På primärvårdspunkten kan enklare vårdåtgärder utföras efter kontakt med din vårdcentral. Trygghetspunkt kommer istället innebära en mötesplats dit invånare kan vända sig vid större samhällsstörningar. För närvarande finns trygghetspunkter i Hemse och Slite.

Till toppen av sidan