Kontakta vården på nätet

Videosamtal med vården

Videosamtal är ett sätt att komma i kontakt med vården. Ett videosamtal kan göra det lättare att förklara dina besvär, till exempel om du har synliga symtom. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du är.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Gävleborg

Videosamtal i Region Gävleborg

Ett fysiskt besök med vården kan ibland ersättas med ett digitalt samtal, alltså ett samtal med vårdpersonal via video. Det fungerar som ett vanligt besök med den skillnaden att du inte behöver ta dig till mottagningen.

Inom Region Gävleborg erbjuder nu många hälsocentraler och mottagningar möjlighet till digitala samtal. Det är vården som avgör om det passar med ett videosamtal eller inte.

Alla vårdbesök journalförs, även de digitala videosamtalen. Anteckningarna kan du ta del av i din journal genom att logga in på 1177.se.

För att du ska kunna ha ett videosamtal behöver du ha en dator med kamera, smartphone eller surfplatta. Du behöver också kunna koppla upp dig mot internet.

Videosamtal via app

I Region Gävleborg används tre olika appar för att ha videosamtal. Det är

 • Min vård Gävleborg
 • Skype för företag
 • Video Care.

Du kan känna dig trygg med att diskutera känslig information med vårdpersonalen under videosamtalet, eftersom dessa appar är klassade som sekretessäkra.

Du får inbjudan till videosamtalet via sms eller mejl. Ladda gärna ner appen innan ditt samtal. Då är det enklare att ansluta till videosamtalet när det är dags.

Min vård Gävleborg

När du blir inbjuden till ett videosamtal via Min vård Gävleborg hittar du länken till videosamtalet eftera att du har loggat in i Min vård Gävleborg. Du får information och påminnelser om mötet via sms och mejl. Du loggar in i Min vård Gävleborg via minvard.regiongavleborg.se eller genom att ladda ned appen.

Film om digitala möten i Min vård Gävleborg.

Skype för företag

När du blir inbjuden till ett videosamtal via Skype för företag bjuds du in via din mejladress. I mejlet finns länken till videosamtalet. Du får också information bifogad i din inbjudan där det står hur du går tillväga för att ansluta dig. Det är viktigt att du vet om att appen heter Skype för företag och inte bara Skype. Du ska ansluta dig som Gäst till samtalet.

Skype för företag kan också användas för gruppbehandlingar eller videosamtal med tolk.

Se film om hur du kopplar upp dig mot vården via Skype för företag.

Video Care

När du blir inbjuden till ett videosamtal via Video Care bjuds du in via ett sms till din mobiltelefon. I ditt sms finns en länk till videosamtalet som du klickar på för att ansluta.

Se film om hur du kopplar upp dig mot vården via Video Care.

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du till exempel behöver en kroppsundersökning. 

Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Det kan gå att få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal, men inte alltid.

I flera regioner kan du prata med en sjuksköterska på 1177 genom videosamtal. Då ringer du först 1177. Sjuksköterskan du pratar med kan sedan välja att byta till videosamtal, om det behövs.

Videosamtal som en del av en behandling

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en journal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Att tänka på inför ett videosamtal

Här är några saker att tänka på vid ett videosamtal: 

 • Se till att vara på en plats med bra internetuppkoppling.
 • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
 • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med anledning av sekretessen.
 • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
 • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
 • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
 • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
 • Använd mobilens blixt eller lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra. 

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför kontakten med vården.

Läs mer på 1177.se

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Till toppen av sidan