1177.se

Vad vi menar när vi skriver kvinna och man

Vi använder ibland orden kvinna och man på 1177.se. Vi använder orden när skillnaden mellan kvinnors och mäns kroppar har betydelse, till exempel vid vissa sjukdomar.

Det kan vara olika vilka symtom en sjukdom ger eller vilken behandling som behövs. Hjärtinfarkt och urinvägsinfektion är exempel på sådana sjukdomar.

Vi utgår från anatomin

Anatomi är läran om hur kroppen är uppbyggd.

Kvinnors och mäns kroppar är till största del lika, men det finns skillnader.

Det här brukar räknas som viktiga anatomiska skillnader:

När använder vi inte orden?

Oftast undviker vi orden kvinna och man på 1177.se. Det är främst för att vi väljer att tilltala den som läser med ordet du.

Passar inte alltid

Alla passar inte helt in i det som anatomiskt brukar räknas som kvinna eller man. Det kan bero på olika saker. Vi hoppas att innehållet på 1177.se kan vara till användning även om du inte känner att orden passar dig.

Läs mer på 1177.se

Så fungerar kroppen

Här kan du läsa om hur kroppen fungerar. Du kan till exempel läsa om olika delar av kroppen, såsom muskler, leder, celler, könsorgan och urinvägar. Du kan också läsa om klimakteriet, om mens och om hur kroppen åldras.

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem. En del sitter inuti kroppen. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig.

Så fungerar det manliga könsorganet

Det manliga könsorganet består av flera olika delar. Några sitter utanpå kroppen och en del sitter inuti kroppen.

Till toppen av sidan