Godartade hudförändringar

Skriv ut (ca 2 sidor)

Pigmentfläckar på huden som är nya eller som förändras på något sätt kan vara hudcancer. Men det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre man blir. Du får oftast betala själv om du vill ta bort en sådan förändring.

Skriv ut

Exempel på godartade hudförändringar

Exempel på godartade hudförändringar

Seborroisk keratos – åldersvårta

åldersvårta i tinningenÅldersvårta framför örat.Seborroisk keratos, som även kallas åldersvårta eller mjällvårta, är upphöjd förändring med fetglänsande eller torr och fjällande yta. Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Oftast får man åldersvårtor i ansiktet och på bröst och rygg. Vårtorna övergår inte i cancer, men kan ibland förväxlas med någon av hudcancersjukdomarna malignt melanom, skivepitelcancer eller basalcellscancer.

Dermatofibrom – bindvävsknuta

bindvävsknutaBindvävsknuta på låret.Dermatofibrom kallas också histiocytom eller bindvävsknuta. Det är en hård, brunröd eller brun knuta som oftast är ljus i mitten och mörkare runt omkring. Knutan dras inåt när man kniper runt den. Knutan sitter oftast på benen eller armarna. Den övergår inte i cancer, men kan förväxlas med hudcancersjukdomen malignt melanom.

Bindvävsknutan opereras bort om diagnosen är osäker eller om knutan ger besvär.

Lentigo solaris – solfläckar

SolfläckarSolfläckar i ansiktet.Lentigo solaris kallas också solfläckar och ibland åldersfläckar. Det är välavgränsade, beiga till mellanbruna pigmentfläckar på handens ovansida och i ansiktet. Pigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning. Pigmenteringen kan förväxlas med hudcancersjukdomen malignt melanom.

Läs också mer om födelsemärken eller leverfläckar, som alla vuxna har.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du känner dig osäker på om en hudförändring är godartad eller inte.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

En godartad hudförändring kan tas bort med till exempel laser eller frysbehandling. Det får du oftast betala själv.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2016-06-20
Skribent och redaktör:

Susanna Schultz, 1177 Vårdguiden

Granskare:

John Paoli, överläkare, specialist i hudsjukdomar och könssjukdomar, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

Fotograf:

John Paoli och Mats Bjellerup, läkare, specialist i hudsjukdomar och könssjukdomar, enheten för hudsjukdomar, Helsingborgs lasarett