(från 9 hela veckor + 0 dagar till 9 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 10. Illustration.

Nu har de flesta av kroppens organ bildats. I fortsättningen kommer de både växa till och börja fungera.

Nervcellerna utvecklas nu intensivt. Fostret är ungefär tre centimeter långt och väger runt fyra gram. Huvudet är lika stort som resten av kroppen.

Ögonen och näsan syns tydligt. Tidigare låg ögonen långt ut på sidorna av huvudet, men nu är de nästan på rätt plats. Ytterörats form har bildats genom att de små knopparna på sidorna växt samman.

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får besvär som trötthet, förstoppning och ömma bröst.
Läs mer om vanliga besvär

Det är vanligt att må illa

Särskilt i början av graviditeten är det vanligt att må illa. Många är illamående vissa stunder under dagen, men en del mår illa hela tiden.
Läs mer om vad du kan göra

Drick inte alkohol när du är gravid

Det finns alltid en risk för att fostret ska ta skada om du dricker alkohol under graviditeten. Därför bör du avstå helt från alkohol när du är gravid.
Läs mer om alkohol och graviditet

Det är bra att röra på sig 

Du som har tränat innan du blev gravid kan fortsätta träna så länge det känns bra. För dig som inte har tränat innan graviditeten kan det vara bra att börja. En del aktiviteter passar bättre och en del bör du undvika.
Läs mer om fysisk träning under graviditeten

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan