Fysisk aktivitet och träning

Kan man träna fast man är lite sjuk?

Fråga

Kan jag träna fast jag är förkyld, men inte har feber? När bör jag vara försiktig med träning?

Svar

För den som tränar regelbundet kan det kännas jobbigt att inte kunna träna när man är lite förkyld.

Det finns risker

Att träna när man är sjuk kan ibland orsaka hjärtmuskelinflammation. Det är en allvarlig sjukdom och det kan ta lång tid att bli frisk.

Risken för att få hjärtmuskelinflammation är större i början av infektionen. Risken är också större ju kraftigare infektionen är.

Det är ofta vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation. Du bör ta det extra lugnt med träningen i början av infektion, även om du inte känner dig jättesjuk.

Du ska aldrig träna eller idrotta om du har feber.

Vad innebär det att ta det lugnt med träningen?

Du som bara har snuva men inte ont i halsen eller hosta bör vila de första dagarna. När du känner dig bättre kan du börja träna försiktigt igen.

Du som har ont i halsen, ont i kroppen eller känner dig sjuk bör vänta med träningen tills du börjar känna dig bra. Då kan du till exempel träna teknik och även lättare styrketräning om kroppen orkar.

När du känner dig helt frisk kan du träna som vanligt igen.

Läs mer på 1177.se

Fysisk aktivitet och träning

Läs om hur du på ett enkelt sätt kan öka din fysiska aktivitet i vardagen. Här finns flera filmer med träningsprogram som du kan göra hemma. Du hittar också tips på hur du kan få barn att röra sig mer.

Covid-19

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Det är vanligt att bli sjuk som vid förkylning eller influensa, men du kan också få andra symtom. Oftast går covid-19 över av sig själv. Du kan få covid-19 flera gånger.

Förkylning och influensa

Här kan du läsa om förkylningar, influensa och snuva. Du får tips på vad du kan göra själv för att lindra besvären och råd om när du ska söka vård.

Till toppen av sidan