Hjälpmedel

Hjälpmedel för hörseln

Det vanligaste hjälpmedlet för hörseln är en hörapparat. Här kan du läsa om hur det är att använda hörapparater. Du får också tips om andra hjälpmedel för hörseln.

Innehåll - Hjälpmedel för hörseln

Visa innehåll som:
  • Att få hörhjälpmedel

    Det finns olika hjälpmedel som kan underlätta för dig som har nedsatt hörsel. Det allra vanligaste hjälpmedlet är hörapparat men det finns också andra hjälpmedel.

  • Hörapparater och andra hjälpmedel

    En hörapparat är en liten apparat som oftast placeras i eller vid örat. Den förstärker ljud. Du blir ofta hjälpt av hörapparater om du har nedsatt hörsel

  • Hjälpmedel vid dövblindhet

    Det finns många olika hjälpmedel för dig som har både dålig hörsel och dålig syn. Till exempel sådana som hjälper dig att kommunicera och ta till dig information med hjälp av mobiltelefoner, datorer och hushållsmaskiner.

Mer på 1177.se

Så fungerar örat, hörseln och balanssinnet

Örat består av ytterörat, mellanörat och innerörat. I innerörat finns hörselsnäckan som registrerar ljud. Här finns också balansorganet som registrerar kroppens läge och rörelse. Örats olika delar Informationen skickas sedan vidare till hörselcentrum och balanscentrum i hjärnan.

Nedsatt hörsel

Nedsatt hörsel kan vara medfödd eller utvecklas med åren. Hos många kommer hörselnedsättningen gradvis. Det går att få hjälp om du har nedsatt hörsel. Vilken behandling du får beror på orsaken till din hörselnedsättning.

Till toppen av sidan