Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 8

24 februari: Nu har de som bor på ett äldreboende fått sina två vaccinationsdoser. Nu pågår vaccinationen av dem som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser och ASIH. Läs om när det blir din tur här.

FÖRHÅRDNADER OCH SJÄLVSPRICKOR

Förhårdnader och liktornar

Du kan få en förhårdnad om du använder skor som trycker mot foten. Då blir huden hård och tjock. Du kan sedan få en liktorn om förhårdnaden belastas eller nöts under lång tid. Då pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och det kan göra mycket ont. Det går att bli av med besvären men det kan ta tid.

Förhårdnader och liktornar kan till exempel sitta på eller mellan tårna, eller under foten. Du får lättare förhårdnader om du har lågt fotvalv eller om någon eller några tår skaver mot varandra.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont. På vårdcentralen kan du få hjälp med rätt diagnos och råd, men ingen behandling. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Du kan kontakta en vårdcentral om du har diabetes och behöver hjälp med fotvård. Du kan också prata med din läkare eller diabetssköterska.

Ta kontakt med en fotvårdare om du vill ha hjälp med att sköta om dina fötter.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på

  • Arabiska telefon 08-123 130 80 alla dagar klockan 822
  • Somaliska telefon 08-123 130 90 vardagar klockan 8–17

Vad kan jag göra själv?

Det finns en del du kan göra för att lindra och förebygga besvär.

Viktigt att använda bra skor

Det viktigaste är att använda skor som inte trycker mot foten. Då avlastas området med förhårdnader eller liktornar från tryck.

Avlasta, lindra och behandla

Det finns flera olika produkter som avlastar, lindrar eller behandlar förhårdnader och liktornar och det är till exempel följande:

  • Salva, lösning och plåster med salicylsyra. Salicylsyra gör att det översta hudlagret blir mjukare och luckras upp. Plåstren verkar också avlastande. Du bör vara försiktigt när du använder plåstren eftersom de lätt luckrar upp kringliggande hud så att du kan få rodnad, klåda eller eksem.
  • Liktornsbehandling i form av en penna.
  • Plåster som avlastar trycket och mjukar upp förhårdnader och liktornar.
  • Filtringar som du sätter runt liktornar. De minskar trycket och smärtan.
  • Fotvårdsprodukter som mjukar upp förhårdnader och håller huden mjuk, till exempel krämer och fotbad.

Fråga på ett apotek om du är osäker på vad du bör använda.

Skoinlägg kan ändra belastningen och därmed minska trycket på tår eller trampdynor. Dessa kan du köpa i vissa hjälpmedelsaffärer eller sportaffärer.

Så här minskar du risken för förhårdnader och liktornar

Mjuka upp huden i ett fotbad med ljummet vatten i cirka 20 minuter. Fila försiktigt bort hårdare hud med en sandpappersfil och smörj därefter med en fotkräm eller en mjukgörande kräm.

Använda rymliga skor som inte trycker på foten.

Till toppen av sidan