Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 9

1 mars: Denna vecka fortsätter vaccinationen av dem som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser och ASIH. Tänk på att aldrig legitimera dig med BankId eller lämna ut kontouppgifter, om du blir uppringd. Läs om när det blir din tur här.

LIVSSTIL OCH HÄLSA UNDER GRAVIDITETEN

Alkohol och graviditet

Fostret utsätts för alkoholens skadliga ämnen om du dricker alkohol när du är gravid. Ingen kan svara på hur mycket alkohol fostret klarar av utan att få bestående skador. Därför bör du avstå helt från alkohol under graviditeten. Det kan vara svårt att sluta om du är beroende, men det finns hjälp att få.

Drick inte alkohol om du vill bli gravid eller när du upptäckt att du är gravid. Låt sedan bli att dricka alkohol under resten av graviditeten. Ju mindre alkohol som fostret i magen utsätts för, desto bättre.

Vad kan jag göra själv?

Det kan innebära en omställning att inte dricka alkohol, om du tidigare varit van vid att dricka. Tänk på att det ofta är lättare att ändra vanor än vad man tror.

För en del kan det vara svårt att avstå från alkohol. Till exempel om du har ett alkoholberoende.

För dig som är beroende av alkohol kan det vara lättare att sluta dricka under en graviditet. Du kan bli motiverad av att barnet ska må så bra som möjligt. Graviditeten kan också göra att du blir illamående av alkohol, eller känner avsmak.

Det går att ta sig ur ett alkoholberoende. Det viktigaste är att du själv vill sluta.

Stockholms län

Se filmer om graviditet och alkohol

På Youtube kan du se två filmer om graviditet och alkohol. Du får bland annat veta hur alkohol påverkar dig och ditt väntade barn. Om du är orolig för att du har druckit utan att du kanske visste om att du är gravid kan du prata med din barnmorska. Hon eller han ger råd och stöd. 

Jag vill bli gravid

Shit, jag har blivit gravid

Filmerna är framtagna av Mödrahälsovårdsenheten i Region Stockholm och Länsstyrelsen Stockholm.

Vad händer i kroppen?

Alkohol är en slags drog som innehåller skadliga ämnen.

Alkohol påverkar så gott som alla organ i kroppen. Att dricka mycket alkohol kan orsaka eller förvärra skador och sjukdomar i hela din kropp.

Alkoholen går direkt till fostret dels via moderkakan, dels ut i fostervattnet som fostret dricker av. Fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ner alkohol. Därför påverkas fostret mer och under längre tid än du själv. Risken för skador är störst om du dricker mycket och ofta.

Det finns alltid en risk för att fostret ska ta skada om du dricker alkohol under graviditeten. Ingen vet hur mycket eller när du kan dricka utan att fostret tar skada. Fostret kanske växer sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln. Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.

Komplikationer

Förutom att fostret kan växa dåligt är det också större risk för andra komplikationer om du dricker alkohol när du är gravid:

  • Alkohol kan skada de växande nervcellerna i hjärnan. Då kan barnets beteende och utveckling påverkas så att hen blir överaktiv och får svårt att koncentrera sig.
  • Skadorna kan också påverka barnets syn.

Det finns också en ökad risk för att få missfall eller att fostret dör i magen.

Viktigast att tänka framåt

Om du har druckit alkohol under graviditeten kanske du mår dåligt över det. Kanske visste du inte att du var gravid. Det är vanligt att känna skam och skuld.

Då är det bra att tänka framåt. Fokusera på hur du ska göra för att inte utsätta fostret för mer alkohol.

Sannolikheten för skada fostret är mycket liten om du har druckit en mindre mängd alkohol vid något enstaka tillfälle. Det viktiga är att du undviker alkohol under resten av graviditeten. 

När ska jag söka vård?

Kontakta en barnmorskemottagning om du dricker alkohol och inte kan sluta själv. Barnmorskan är van vid att hantera den här sortens frågor och har till uppgift att ge stöd och informera om allt som rör graviditeten. 

Behöver du stöd för att sluta dricka kan barnmorskan hjälpa till med att hitta rätt i vården. Det går också bra att till exempel prata med en läkare på vårdcentralen.

Behandling

Vilken behandling som passar kan vara olika för olika gravida. Det är vanligt att få hjälp av rådgivande samtal. 

Här kan du läsa mer om behandling och stöd vid alkoholproblem.

Till toppen av sidan