Armar och händer

Triggerfinger hos barn

Triggerfinger, även kallat springfinger, är vanligast hos äldre personer men förekommer också hos spädbarn. Det visar sig oftast som att barnet inte kan sträcka på tummens ytterled. Ibland händer det att tummen låser sig. Det beror på att böjsenan till tummens ytterled blivit förtjockad och hakar upp sig i senskidan.

Förtjockningen försvinner av sig själv hos knappt hälften av barnen med triggerfinger och det går därför att vänta med operation tills barnet blivit åtminstone ett år gammalt. Även om barnet inte kunnat sträcka på tummen i ytterleden under ett års tid blir förmågan att sträcka tummen alltid normal efter ingreppet.

Skåne

Triggerfinger - och vart du vänder dig för hjälp i Skåne

Har du besvär med triggerfinger känner du hur det låser sig eller knäpper i ett finger. Det är en åkomma som orsakar en ofta smärtsam låsning i ett eller flera fingrar. Tydligast märker du det när du ska sträcka ut ett finger eller tumme efter en böjning.

Ibland kan fingrets sena fastna ordentligt och du behöver hjälpa till med andra handen för att lossa fingret. Mer information finns på sidan om Triggerfinger – och vart du vänder dig för hjälp i Skåne.

Du kontaktar din vårdcentral vid behov för en första bedömning. I de flesta fall gör läkaren en utredning och påbörjar en behandling. Vid behov av en operation får du remiss till en ortoped eller handkirurg. Här kan du hitta din vårdcentral.

Till toppen av sidan