Armar och händer

Triggerfinger hos barn

Triggerfinger är vanligast hos vuxna. Men nyfödda barn kan också få triggerfinger. Även äldre barn kan få triggerfinger.

Tummen påverkas

Triggerfinger märks oftast som att barnet inte kan sträcka på tummen.

Andra fingrar kan också påverkas på samma sätt, men det är ovanligt.

Ibland kan tummen fastna i ett läge och då går det inte att röra eller böja på tummen. Det beror på att senan som böjer tummens ytterled har blivit tjockare än den ska. Då kan senan fastna.

Besvären med den tjocka ytterleden försvinner av sig själv hos mer än hälften av barnen som har triggerfinger.

Ibland behövs operation

Besvären går ofta över av sig själv. Därför är det oftast bra att vänta med operation.

Ibland går besvären inte över och då behövs oftast en mindre operation. Barnet kommer att kunna sträcka ut tummen som vanligt efter operationen. Det gäller även om barnet inte kunnat sträcka på tummen under ett års tid.

Skåne

Triggerfinger - och vart du vänder dig för hjälp i Skåne

Har du besvär med triggerfinger känner du hur det låser sig eller knäpper i ett finger. Det är en åkomma som orsakar en ofta smärtsam låsning i ett eller flera fingrar. Tydligast märker du det när du ska sträcka ut ett finger eller tumme efter en böjning.

Ibland kan fingrets sena fastna ordentligt och du behöver hjälpa till med andra handen för att lossa fingret. Mer information finns på sidan om Triggerfinger – och vart du vänder dig för hjälp i Skåne.

Du kontaktar din vårdcentral vid behov för en första bedömning. I de flesta fall gör läkaren en utredning och påbörjar en behandling. Vid behov av en operation får du remiss till en ortoped eller handkirurg. Här kan du hitta din vårdcentral.

Till toppen av sidan