Armar och händer

Triggerfinger - vart du vänder dig för hjälp i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Har du besvär med triggerfinger kan du känna hur det låser sig eller knäpper i ett finger. Tydligast märker du det när du ska sträcka ut ett finger eller tumme efter en böjning. Ibland kan fingrets böjsena fastna ordentligt och du behöver hjälpa till med andra handen för att lossa fingret.

Finger och tumme låser sig

Triggerfinger är en åkomma som orsakar en ofta smärtsam låsning i ett eller flera fingrar. Det uppstår när ett fingers böjsenor fastnar i senskidan och orsakar låsningar och knäppningar. Det drabbade fingret fastnar i ett böjt eller sträckt läge. En förträngning har uppstått i senskidan som gör att senan inte kan glida fritt.

Sker låsningen upprepade gånger ökar irritation och svullnad i senan. Det blir helt enkelt för trångt för senan att kunna glida fritt vid rörelse. Ofta kan du känna en liten knöl i handflatan där förträngningen sitter.

Böjsenor svullnar och låsningar uppstår

Bilden visar ett exempel på en senknutan orsakar en smärtsam låsning.
Illustratör: Marianne Winge

Du kan böja dina fingrar med hjälp av böjsenor i handen. Dessa är omgivna av senskidor som underlättar senornas glidning när du böjer och sträcker på ett finger. Senskidorna är förstärkta med tvärgående band som gör böjsenorna mer stabila. Ibland kan det uppstå inflammation runt en sena i handflatan där ett sådant tvärgående band finns. Det bildar en vätskefylld utbuktning vid senan, en så kallad senknuta. Vid rörelse av ett finger innebär det att senknutan ska glida och passera i ett för trångt utrymme vilket resulterar i en ofta smärtsam låsning eller hopp i fingret.

Vad kan det bero på?

Triggerfinger är en vanlig åkomma. Det är oklart vad som orsakar fenomenet. Det kan bero på överansträngning efter intensiv, upprepad och ensidig användning av handen. Reumatisk sjukdom och diabetes är tillstånd som ökar risken för triggerfinger. Triggerfinger kan också vara medfött.

Triggerfinger hos barn

Behandla triggerfinger

Besvären börjar med att du känner en ömhet eller smärta i böjsenan i handflatan. Det har uppstått en inflammation. Det är vanligt att en eller flera kortisoninjektioner minskar inflammationen. Det kan dock bli aktuellt med en operation om kortisonbehandlingen inte hjälper.

Operationen utförs med lokalbedövning. Ett litet snitt görs i din handflata för att öppna den trånga delen av senskidan som orsakar besvären. Det gör att böjsenorna kan löpa fritt igen. Snittet sys ihop med några stygn och du får ett mjukt förband runt handen så att du kan röra fingrar och tumme. Det kan ta några timmar innan bedövningen släpper helt. Du kan känna svullnad och ömhet i handen i cirka tre månader efter operationen. Själva operationen tar cirka tio minuter per finger.

Din behandlande läkare går igenom lämplig behandling med dig, och du får tillfälle att ställa frågor.

Operation av förträngande senhinneinflammation (vard.skane.se)

Vart vänder du dig i Skåne?

Du kontaktar din vårdcentral vid behov för en första bedömning. I de flesta fall gör läkaren en utredning och påbörjar en behandling. Vid behov av en operation får du remiss till en ortoped eller handkirurg.

Hitta mottagning:

Hitta din vårdcentral

Ortopedimottagningar i Skåne

Till toppen av sidan