VÄVNADSPROV OCH CELLPROV

Gynekologisk cellprovtagning

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige. Genom att cellförändringar då kan upptäckas och behandlas tidigt ger provtagningen ett skydd mot livmoderhalscancer. Sjukdomen har därför blivit betydligt mer ovanlig under de senaste 40 åren.

Örebro län

Behöver du omboka eller avboka din tid?

Med e-legitimation loggar du in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och kan av- eller omboka din tid för Gynekologisk cellprovtagning. Har du inte e-legitimation kan du beställa hem ett lösenord (tar 1-2 dagar). Logga sedan in enligt lösenordsbrevet som skickas till din folkbokföringsadress.

På kallelsen ser du vilken mottagning du är kallad till. Välj den mottagningen i nedanstående lista och logga in för att av- eller omboka din tid. Observera att det kan vara annan än den vårdcentral du är listad på.

* mottagning annan än vårdcentral där du är listad
Mottagningar för cellprovtagning
Adolfsbergs vårdcentral Askersunds vårdcentral
Brickebackens vårdcentral Freja vårdcentral
Haga vårdcentral Hallsbergs familjecentral*
Hällefors vårdcentral Karla vårdcentral
Karlskoga familjecentral* Kopparbergs vårdcentral
Kumla familjens hus Laxå vårdcentral
Lekebergs vårdcentral Lillåns vårdcentral
Lindesbergs familjecentral Mikaeli vårdcentral
Nora vårdcentral Odensbackens vårdcentral
Olaus Petri vårdcentral Pilgårdens vårdcentral
Pålsboda vårdcentral Skebäcks vårdcentral
Storå vårdcentral Tybble vårdcentral
Varberga vårdcentral Vivalla vårdcentral
Ängens vårdcentral  

Ombokning via telefon för dig som inte har internet

I din kallelse finns telefonnummer till din barnmorskemottagning.

Kom ihåg att ta med kallelse med ifyllt formulär, tack!

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan.

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de utvecklats till cancer.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt men du ska inte lämna cellprov om du har mens. Har du det den dag du blivit kallad, bör du boka en ny tid.

Provtagningen är helt riskfri och det går bra att ta provet även om du är gravid.

Så går undersökningen till

När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen går snabbt och tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont. En del kan känna obehag men det går snabbt över.

Du får svara på frågor

Ofta får du svara på några frågor i samband med provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska analyseras på rätt sätt.

Exempel på frågor som du kan behöva svara på:

  • När var första dagen för din senaste mens?
  • Har mensen upphört?
  • Använder du preventivmedel och vilket i så fall?
  • Behandlas du med hormoner mot klimakteriebesvär?
  • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?

Uppgifterna skickas med provet och underlättar för laboratoriet att göra en bedömning.

Så mår du efteråt

Efter provtagningen kan du fortsätta med de aktiviteter du vanligtvis har. Livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är vanligt att du får en liten blödning efter en undersökning. Blödningen försvinner efter någon dag.

När får jag svar?

Ett brev med provsvaret brukar komma inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. Svaret får du då direkt hemskickat.

Ibland, men det är ovanligt, går provet inte att analysera. Det beror oftast på att det innehåller för få celler. Då blir du kallad till en ny cellprovtagning.

Till toppen av sidan