Lyckeby vårdcentral, Lyckeby

Källevägen 12

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
0455-73 55 00
Öppet idag
 • 07:30 - 12:00Provtagning
 • 08:00 - 17:00
Telefontid idag
 • 08:00 - 17:00

Fler tider och telefonnummer

Telefontider
 • Mån - Tis08:00 - 08:45 BVC 735514
 • Mån - Fre08:00 - 17:00
 • Tor - Fre08:00 - 08:45 BVC 735514
Öppettider
 • Mån - Fre07:30 - 12:00 Provtagning
 • Mån - Fre08:00 - 17:00

Besöksadress:
Källevägen 12
Län, kommun:
Blekinge län, Karlskrona
Postadress:
Lyckeby vårdcentral, Källevägen 12, 371 62 Lyckeby

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Till oss tar du dig enkelt med buss, bil eller till fots. Vi finns på promenadavstånd nära de större köpcentren i Lyckeby, hållplatserna Amiralen, Slottsbacken eller Lyckeby.

Ingången till Lyckeby vårdcentral

Centralt och lätt att hitta till. Vi finns på Källevägen 12. På vår vårdcentral har vi god tillgänglighet och du får ett gott bemötande. Här har vi allt du kan förvänta dig hos en vårdcentral: läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapi och kurator. Alla våra läkare har allmänmedicinsk specialistkompetens. Läs mer om vad vi erbjuder under fliken Vårt utbud.

På vårdcentralen finns den vård som är basen i hälso- och sjukvården, det vill säga den vård som inte kräver sjukhusets resurser eller utrustning. Det är i första hand hit du ska vända dig när du blir sjuk och vill få kontakt med vårdpersonal.

Driftsform

Driftsform: Region

Det finns olika sätt att söka vård beroende på vad du har för besvär eller behov. Här hittar du information om hur du söker vård i Blekinge.

På samma sida hittar du också vår symtomguide med tips på självhjälp för de vanligaste symtomen som feber, hosta och halsont.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

• Akuta sjukdomar, skador och besvär.
• Kontroll av kroniska sjukdomar.
• Fysioterapi och rehabilitering.
• Förebyggande hjälp som vaccinationer, hälsokontroller och råd om levnadsvanor.

 • Jourcentralen har öppet vardagar mellan klockan 17.00 och 21.00. Lördagar och söndagar har jourcentralen öppet mellan klockan 08.00 och 21.00. Till jourcentralen kommer du med akuta besvär som inte kan vänta tills din vårdcentral öppnar igen. Du bokar tid på jourcentralen genom appen Din vård Region Blekinge som du hittar via länken högre upp på sidan. Du kan också ringa 1177 för att få en medicinsk bedömning som kan leda till en tid på jourcentralen.

  Läs mer på jourcentralens sida.

 • Vi har personal som utöver svenska också talar engelska, franska, tyska, arabiska och polska. Vårdrelaterade yrken på vårdcentralen är allmänläkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, distriktssköterska, undersköterska, kurator och medicinsk sekreterare.

  Hos oss finns både manliga och kvinnliga läkare. Hos oss kan du också i mån av plats lista dig hos en läkare. De läkare du kan välja mellan är:

  • Andrzej Zielinski, specialist i allmänmedicin
  • Alicja Morawiec, specialist i allmänmedicin
  • Zahraa Ali Abed, specialist i allmänmedicin.

  Chef för Lyckeby vårdcentral är Boris Svensson.

 • I appen Din vård Region Blekinge kan du kontakta Lyckeby vårdcentral digitalt. Du hittar appen under länken "appen Din vård Region Blekinge" högre upp på sidan.

  När du går in i Din vård Region Blekinge skriver du in ditt ärende. Du får då en medicinsk bedömning, och åtgärder efter behov. Det kan handla om att ge dig råd om hur du tar hand om dig själv, eller att erbjuda ett digitalt eller fysiskt besök till en läkare eller sjuksköterska.

  För digitala besök gäller samma avgift som för ett fysiskt besök. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som gäller för besök i hälso- och sjukvården.

 • Provtagningen har följande öppettider:

  Måndag – fredag  klockan 07.30 – 12.00
  Observera. Tiderna gäller inte läkarbesök som är bokade på vårdcentralen.

 • På Region Blekinges vårdcentraler i Karlskrona med omnejd har vi samlat arbetsterapeuter, fysioterapeuter/sjukgymnaster och kuratorer under en och samma enhet - Karlskrona rehabcenter! Allt för att underlätta för dig. Vårt samarbete innebär att då du kontaktar oss, får du tillgång till alla våra resurser och kompetens som kan hjälpa dig på bästa sätt. Välkommen att kontakta oss för rådgivning och tidbokning!

  Läs mer om Karlskrona rehabcenter

 • Astmamottagningen är till för dig som har astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Här arbetar astma- och KOL-sjuksköterskor med högskoleutbildning i allergi, astma och KOL i samarbete med läkare, arbetsterapeut och sjukgymnaster. Vi utreder, behandlar, gör uppföljningar och ger stöd och förebyggande åtgärder. Astmasköterskor hos oss heter Jessica Jaxér och Maria Widenfors.

 • Alla barn mellan 0-6 år har rätt till kostnadsfri barnhälsovård enligt ett nationellt program. Under barnets första år är besöken täta och görs på barnavårdscentralen (BVC), som hembesök och i föräldragrupper.

  På BVC görs hälsoundersökningar och samtalas om exempelvis barns hälsa, utveckling, kost, sömn, säkerhet och föräldraskap. Alla barn erbjuds vaccinationer mot ett flertal sjukdomar.

  På BVC arbetar specialistutbildade sjuksköterskor och läkare som samarbetar med exempelvis psykologer, logopeder, dietister, barnsjukvård, barnomsorg och socialtjänst.

  Kontaktuppgifter för rådgivning och bokning: 0455 - 73 55 14

  Läs mer om barnhälsovård på 1177.se

  Läs tema Barn och föräldrar på 1177.se

   

 • På vårdcentralerna finns första linjen för barn och ungas psykiska hälsa. Hit kan barn, ungdomar samt deras familjer komma för att få råd, stöd och kortare behandling vid till exempel stress, oro, nedstämdhet, ilska eller sömnsvårigheter. Det kan även handla om kriser eller konflikter i hemmet. Barn och ungdomar upp till 18 år kan komma tillsammans med sin familj eller själva. Föräldrar kan även komma utan sina barn. Barnlotsen som nås via första linjen för barn och ungas psykiska hälsa kan hjälpa de familjer som inte vet vart de ska vända sig så de kommer rätt. Vi som jobbar här är legitimerade psykologer och psykoterapeuter samt kuratorer och vi har tystnadsplikt.

  Du når oss på vår callbacktelefon 0457-73 10 16.

 • Demenssjuksköterskan vänder sig till dig som har en demenssjukdom eller har en närstående med demenssjukdom. Vi kan ge hjälp hemma hos dig som är sjuk, både om du bor i det egna hemmet eller ett särskilt boende. Målet är att både den som är sjuk och anhörig ska kunna ha ett självständigt liv. Kontakta din läkarmottagning eller distriktssköterska om du är orolig för egen del eller för någon närstående. Demenssjuksköterska är Ejbritt Allerth.

 • Till diabetesmottagningen kallas du som har diabetes typ 2 för information, uppföljning, stöd till förebyggande åtgärder och behandling. Om du precis har fått diabetes, kan du ofta klara dig med kostbehandling. Du kan då få råd om hur du på bästa sätt ändrar din kost och håller dig i form. Diabetessköterskor hos oss är Sanela Music, Anna-Karin Holgersson och Ann Lilja Fasth.

 • När du blir sjuk eller får någon mindre skada behöver du inte alltid träffa en läkare. Då kan du kontakta en distriktssköterska. Samtliga besök till distriktssköterskemottagningen Lyckeby och Sturkö sker efter tidsbeställning genom att ringa oss.

 • Familjeläkarna är specialister inom allmänmedicin. Detta innebär att samtliga familjeläkare har en bred medicinsk utbildning och kompetens att ta hand om de flesta sjukdomssymtom. Om det behövs kan familjeläkaren ge remiss till annan vård. Ring för sjukvårdsrådgivning och tidsbeställning. Alla besök sker efter tidsbeställning. Vi har en återuppringningstjänst, så vi ringer tillbaka.

 • Vi erbjuder livsstilsmottagning. Livsstilssköterskor är Ann-Louise Nilsson och Ulrica Petersson.

 • Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du har psykiska besvär. Det kan till exempel vara ångest, depression, sorg, eller svårt att sova.

  Ibland räcker det med besöket hos oss. Annars hjälper vi dig vidare till specialistvård.

  Läs mer:
  Psykisk hälsa/ohälsa
  Att söka psykiatrisk vård i Blekinge
  • Första linjen för barn och ungas psykiska hälsa

 • Du som är över 75 år och har flera kroniska sjukdomar och vill ha kontakt med äldresjuksköterska, ring då 0455-73 54 80, istället för ordinarie callback med knappval.

  Vid akuta besvär eller läkarkontakt ring 0455-73 55 00.

  Telefontider:

  • Tisdag kl.13.00 - 14.30
  • Torsdag kl.10.00 - 11.00.

  Mottagningstider:

  • Tisdagar kl.15.00 – 17.00.
  • Torsdagar kl.13.00 – 14.30.
  • Fredagar kl.10.00 – 12.00.

  Ansvariga sjuksköterskor är Sandra Jakobsson, Anne G Pettersson och Anna Sigfridsson.

 • Alla vårdcentraler har ett gemensamt grundutbud som bland annat innehåller grundläggande hälso- och sjukvård, barnhälsovård, rehabilitering, psykosociala insatser, rådgivning och förebyggande insatser. Utöver det erbjuder vi också hälsokontroll, intyg och vaccination.

 • Information om PSA-provtagning

  PSA är en förkortning för prostata-specifikt antigen.

  PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln på män och som också finns i blodet. Förhöjda PSA-värden kan bero på flera åldersrelaterade sjukdomar, men också godartad prostataförstoring, prostatit och prostatacancer.

  Med denna information och den bifogade broschyren från Socialstyrelsen, vill Region Blekinge informera dig som är man mellan 50 och 70 år och inte har några symptom på prostatacancer, om PSA-blodprov.

  Det är svårt att veta om nyttan med PSA-prov överväger de negativa effekterna med ett prov. Därför finns det ingen allmän rekommendation om att alla män ska testas. Du tar själv ställning till om du vill testa dig genom att värdera tänkbara fördelar och nackdelar med provet.

  Fördelar och nackdelar med PSA-provtagning

  En tidigt funnen prostatacancer kan ofta botas. Det enklaste sättet att spåra prostatacancer är med ett PSA-blodprov. Den viktigaste fördelen med PSA-prov är att tidig upptäckt och behandling av prostatacancer minskar risken för allvarlig prostatacancer i framtiden.

  Den viktigaste nackdelen är att hos en del män kan en prostatacancer upptäckas och behandlas trots att cancern aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom. Det är fler män som behandlas efter PSA-prov, än som botas från en livshotande cancer. Behandlingen kan ge bestående biverkningar.

  För att du ska kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt vill vi att du läser igenom broschyren "Om PSA-prov" och sedan tar ställning till om du vill testa dig.
  Är du 50-70 år och har beslutat dig för provtagning efter att ha läst informationen ovan och den bifogade broschyren "Om PSA-prov"? Kontakta din vårdcentral för provtagning.
  Mer information finns på 1177.se, sök PSA.

  Tillhör du de män som redan testat dig?

  Har testet visat ett PSA-värde under 1,0 behöver du inte ta nästa förrän efter sex år.
  Män över 60 år som har ett PSA-värde under 1,0 behöver inte ta fler PSA-blodprov.
  Alla män som har ett PSA-värde mellan 1 och 3 bör kontrollera sig vart annat år. Din läkare informerar dig om vad som gäller för dig.

  Män med två nära släktingar (far, bror, son) med prostatacancer bör kontrolleras regelbundet från 40 års ålder. Kontakta din läkare.

  Du som har tagit del av Socialstyrelsens information om PSA-provtagning kan gå till din vårdcentral för provtagning utan remiss.

  Socialstyrelsens information om PSA-provtagning.

  Om du, efter att ha läst Socialstyrelsens information om PSA-provtagning vill ta PSA-prov, gå till din vårdcentral och fyll i blanketten Frågor till Dig som funderar på att ta PSA-prov. Du hittar blankett för utskrift här under, den finns också utskriven på din vårdcentral.

Till toppen av sidan