Undersökning & behandling

Tandvård

Vad händer egentligen vid en rotfyllning? Kan du få ont i tänderna efter en tandblekning? Läs mer om hur behandlingen går till, hur den känns och hur du mår efteråt.

Innehåll - Tandvård

Visa innehåll som:
 • Att behandla tänderna med fluorid

  Fluorid skyddar tänderna från bakterier som ger karies. Du får i dig fluorid genom maten, men ofta behövs ett tillskott.

 • Material för att laga och ersätta tänder

  När du får hål i tänderna eller tänder går sönder av någon annan anledning kan du få dem lagade med olika tandlagningsmaterial, till exempel plast, metaller eller keramiska material. Som med många andra ämnen man kommer i kontakt med kan dessa material ge allergiska reaktioner.

 • Tandställning - tandreglering

  En tandställning får du oftast när tänderna sitter trångt i munnen. Det finns ett par olika typer av tandställning och behandlingen kan pågå i flera år.

 • Att bleka tänderna

  Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel.

 • Rotfyllning

  En rotfyllning innebär att tandläkaren tar bort tandens mjuka innehåll och fyller rotkanalen med ett konstgjort material. En rotfyllning görs ofta för att nerven inuti tanden på något sätt har blivit sjuk.

 • Laga tänder

  Din tand behöver lagas om du har fått hål i den eller om en gammal lagning har gått sönder. Det finns några olika sätt att laga en tand, men det vanligaste är att den lagas med en fyllning.

 • Konstgjorda tänder - tandproteser

  Det finns olika typer av konstgjorda tänder. Det kan till exempel vara en tand eller en hel rad av tänder. De konstgjorda tänderna kan vara fasta eller avtagbara.

 • Bedövning och smärtlindring vid tandvård

  Du kan få lokalbedövning eller annan smärtlindring hos tandläkaren. Det får du för att det inte ska göra ont när du till exempel får en tand lagad. Barn brukar alltid få bedövning om de vill ha det.

Mer om tänder på 1177.se

Tandhälsa

Läs om hur du ska sköta dina tänder för att undvika problem, som hål i tänderna.

Tänder

Läs om sjukdomar och besvär i tänderna.

Tandvårdsrädsla

Här får du veta mer om hur du eller ditt barn kan minska tandvårdsrädslan eller bli av med den.

Kostnader och ersättningar inom tandvård

Priset på tandvård kan variera beroende på din ålder och på vilka behov av tandvård du har.

Till toppen av sidan