Så fungerar vården

Var med och bestäm om din vård

Du har alltid möjlighet att tycka till om din vård. Vårdpersonalen ska informera dig om din vård på ett sådant sätt att du förstår. Det står i patientlagen.

Innehåll - Var med och bestäm om din vård

Visa innehåll som:
  • Tips inför ditt besök i vården

    Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

  • Barns och vårdnadshavares rättigheter i vården

    Som vårdnadshavare ska du vara delaktig och ha inflytande över ditt barns vård. Men även barnet ska vara delaktigt i sin vård.

  • Patientlagen

    Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Tips inför ditt besök i vården

Du kan bli mer delaktig i din vård genom att förbereda dig inför besöket. Tänk igenom vad du vill berätta och få svar på under besöket. Här får du tips på hur du kan förbereda dig. Du väljer själv hur aktiv du vill vara.

Aktuella artiklar

För dig som är barn eller ung: Filmer om dina rättigheter i vården

Här kan du se filmer bland annat om hur du ska få vara delaktig i din vård och vem som får veta något om din vård. Filmerna gäller dig som är till och med 17 år.

Vårdgaranti

Du har alltid rätt att få en medicinsk bedömning när du kontaktar vården. Vårdgarantin styr så att du får den vård som vårdpersonalen bedömer att du ska få inom en viss tid. Den som har störst behov av vård får den alltid först.

Att välja vårdmottagning

Du kan söka vård över hela landet men ibland behöver du en remiss. Här kan du läsa om hur du söker vård.

Läs din journal

Du som är 16 år eller äldre kan läsa information i din journal genom att logga in på 1177. Hur mycket information du kan läsa beror på i vilken region du har fått vård.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Så skyddas och hanteras dina uppgifter

Det är noga bestämt hur uppgifter om dig och din vård får hanteras. Här kan du läsa om vad som gäller för dina personuppgifter och din journal. Du får också veta hur sekretessen och tystnadsplikten fungerar i vården.

Ny medicinsk bedömning

Du kan få en ny medicinsk bedömning om du har fått veta att du har en mycket allvarlig sjukdom eller skada. Det innebär att en annan läkare gör en bedömning av din sjukdom eller skada. Syftet är att du ska känna dig trygg med att du får den vård som passar bäst.

Samtycken i vården

Samtycke betyder att du säger ja till något. Inom vården och omsorgen finns det olika situationer där du kan behöva lämna samtycke.

Redaktör
Klara JohanssonKatja Öster
Filmproducenter, produktionsår 2024
Tobias NirsJenny Hallström
Till toppen av sidan