BEN OCH FÖTTER

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom beror på att lårmuskelns senfäste blir inflammerat och svullet. Senfästet sitter på en knöl några centimeter under knäskålen. Den förstorade knölen kan sedan finnas kvar även när själva inflammationen och smärtan har försvunnit.

Schlatters sjukdom är vanlig när man är mellan åtta och femton år. Sjukdomen kan komma om du växer snabbt och samtidigt överanstränger knäna. Det är framför allt de som idrottar som får sjukdomen.

Symtom

Det är vanligt att knölen nedanför knät svullnar upp, gör ont och känns ömt. Det gör ont när du idrottar, framför allt om idrotten innehåller hopp. Men det kan också göra ont när du till exempel löptränar, går i trappor eller har suttit länge och ska resa dig upp.

Läs mer om knäbesvär hos barn och tonåringar.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får Schlatters sjukdom behöver ingen behandling eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Du kan kontakta en vårdcentral om du har ont i knät och inte kan idrotta som vanligt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Behandling

Schlatters sjukdom brukar gå över av sig själv när man blir äldre och slutar växa. Men för en del fortsätter smärtan även i vuxen ålder.

Det första du kan göra är att undvika aktiviteter som gör ont. Om du tränar hårt och får ont kanske du ska prova en annan sport.

Om besvären inte blir bättre kan det hjälpa med fysioterapi och ett speciellt förband eller tejpning som du sätter på knät när du gör någon fysisk aktivitet. Du kan behöva opereras om det inte hjälper eller om du har svåra besvär. Vid en operation tar läkaren bort en del av den svullna knölen.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan