Förhårdnader och självsprickor

Självsprickor

Självsprickor i huden innebär att huden är så tjock och torr att den spricker av sig själv. Det är vanligast på händer och fötter. Du kan göra mycket för att förhindra och behandla självsprickor.

Det är det yttersta hudlagret som spricker när du får självsprickor. Besvären förvärras ofta av kyla och torr luft.

Symtom

Självsprickor kommer oftast på hälar, fotsulor, handflator och fingertoppar.

Självsprickorna kommer oftast på fotsulorna, särskilt på hälen och stortån. De kan även komma på fingertopparna och handflatorna.

Det kan svida och göra ont i sprickorna.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har diabetes eller om självsprickorna blir värre trots att du har behandlat dem själv hemma.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Vad kan jag göra själv?

Det kan vara svårt att helt bli av med självsprickor, men det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären. På apotek finns olika sorters salvor, krämer och specialplåster som du kan prova. Personalen kan hjälpa dig.

Smörj in huden ofta

Det är viktigt att smörja huden med fet och mjukgörande salva eller kräm. Det kan du göra flera gånger om dagen. Du som har mycket besvär kan också prova något av följande som finns på apotek:

  • Plåster som lindrar, avlastar trycket mot sprickan och gör så att den läker lättare.
  • Lösning för hudsprickor som underlättar läkningen och minskar smärtan.
  • Salva som bedövar huden om sprickan gör mycket ont.

Fotbad en gång i veckan

Du som har besvär med sprickor på fötterna kan prova att ta ett fotbad med såpa eller fotsalt ungefär en gång i veckan. Avsluta med att fila fötterna och smörja med mjukgörande kräm.

Du kan förebygga självsprickor

För att förhindra självsprickor är det viktigt att hålla huden mjuk och smidig. Huden behöver innehålla en viss mängd fukt och fett för att inte bli torr. Här några exempel på vad du kan tänka på:

  • Använd duscholja i stället för tvål.
  • Smörj in huden med mjukgörande kräm när du har tvättat dig.
  • Skydda händerna med plasthandskar när du ska använda diskmedel eller rengöringsmedel. Ha gärna tunna bomullshandskar under.
  • Använd helst skyddshandskar vid smutsigt arbete.
  • Använd vantar eller handskar när det är kallt ute.
  • Undvik att använda träskor eller andra skor med öppen häl. I hela skor bildas fukt som bevarar hudens mjukhet.

Ta kontakt med en fotvårdare om du vill ha hjälp med att sköta dina fötter.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Till toppen av sidan