Personliga berättelser

Reportage: Ellinor lyckades få rätt behandling mot endometrios

Innehållet gäller Västra Götaland

Ungefär var tionde kvinna som har mens har endometrios. – Det är vanligt att man vare sig kan jobba eller studera på grund av smärtorna. Många tjejer får rita om sin livsplan. Drömmar går i kras. Många tappar bort sig själva och minns inte vilket liv man egentligen ville ha, säger Ellinor Wikman som själv har sjukdomen.

Ellinor Wikman är sommarklädd. Lutar sig mot ett träd.
Ellinor tycker att kunskapen om endometrios är mycket låg. Därför skrev hon en bok där hon intervjuade 20 kvinnor.

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Den kan finnas i princip var som helst i kroppen. Inflammationerna från sjukdomen kan ge sammanväxningar och cystor.
Tarmproblem, exempelvis IBS eller förstoppningar är också vanliga.
– Många tjejer upplever en skam över sin kropp, inte minst över sin mage som kan svullna när som helst. Du kan få frågan om du är gravid och det är ju en känslig fråga om du har svårt att bli gravid, säger Ellinor Wikman.

Endometrios påverkar också alla relationer och vardagslivet.
– Många tjejer tackar nej till roliga saker. Jag vill att deras vänner ska förstå att man inte tackar nej för att man inte vill utan för att man faktiskt inte kan, poängterar Ellinor.
Många tjejer är dessutom rädda för att starta kärleksrelationer.
– Det gör ofta väldigt ont att ha samlag. Det är svårt att berätta vid en ny relation att man har en sjukdom som orsakar svåra smärtor. Det finns en rädsla att förlora relationen på grund av sjukdomen, påpekar Ellinor.

Till toppen av sidan