Stöd och behandling på nätet

KBT på nätet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT på nätet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT på nätet eller internetbehandling, som det ibland kallas. För att få information om vad som gäller i din region, se till att du har valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Person som sitter med en bärbar dator.
När du får terapi på nätet kan du göra dina uppgifter när det passar dig.

Hur gör jag för att få KBT på nätet?

För att ansöka om KBT på nätet kan du göra på flera sätt. Ett sätt är att kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. De kan antingen hänvisa dig direkt till KBT på nätet eller till en bedömning hos en psykolog eller psykoterapeut. Ibland kan du få bedömningen genom ett videosamtal.

Du loggar in för att få behandlingen

Du behöver logga in på 1177 för att kunna göra behandlingen och ibland också för att ansöka. För att logga in på 1177.se behöver du ha en e-legitimation, antingen BankID eller Freja e-id plus. Läs mer i texten Så loggar du in på 1177.se.

Regionala behandlingar som alla kan söka

Du kan även söka KBT-behandling direkt hos internetpsykiatrin, som drivs av Region Stockholm. Här kan du läsa mer om Region Stockholms behandlingar.

Du kan även ansöka om Region Örebros KBT-behandlingar för depression och ångest. Dessa behandlingar är öppna för alla i hela landet.

Behandling vid beroende

Det finns även andra behandlingar som du kan söka oavsett var i Sverige du bor. Det är behandlingar för dig som har ett beroende av spel, tobak, alkohol eller cannabis. Det är Beroendecentrum i Stockholm som erbjuder behandlingarna. Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Västra Götaland

KBT på nätet i Västra Götaland

Om KBT

KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en terapimetod där fokus är på tankar, känslor och beteenden här och nu. I KBT ingår hemuppgifter där du arbetar med det du lär dig under behandlingen.

Du får hjälp med att bryta negativa tankar och lär dig nya strategier som kan leda till en långsiktig förändring. Om du har ångest så kan det till exempel handla om att möta det du är rädd för. Om du grubblar mycket kan du behöva lära dig att tänka på andra sätt och därmed få mer energi till sådant som är viktigt i ditt liv.

Det finns mycket forskning om på KBT på nätet. Metoden har visat sig vara lika effektiv som att träffa en behandlare. Innehållet är detsamma men det förmedlas på ett nytt sätt. Det är som att lyssna på en ljudbok istället för att läsa den.

Behandlingsprogram

I Västra Götalandsregionen finns fem behandlingsprogram för dig som är över 18 år. Du kan få hjälp med:

  • Nedstämdhet och depression
  • Ångest
  • Oro
  • Stress
  • Sömnproblem

Information och anmälan

Ta kontakt med din vårdcentral för att ta reda på om den erbjuder KBT på nätet, och gör din anmälan där. Sedan deltar du i ett första samtal för att avgöra om behandlingen är ett bra alternativ för dig.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi eller KBT går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest.

KBT kan vara ett bra sätt att jobba med sådant som hindrar dig i ditt liv. Under behandlingen får du uppgifter och övningar som du utför på egen hand. Syftet med behandlingen är att du ska må bättre på sikt.

Läs mer om olika former av psykoterapi och psykologisk behandling här.

Behandling i mobilen, surfplattan eller datorn

KBT-behandling erbjuds ofta via nätet. Fördelen är att du då får tillgång till behandlingen i din mobiltelefon, surfplatta eller dator, och kan göra dina uppgifter var och när det passar dig. Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Under behandlingen har du möjlighet att skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen kan svara på frågor och stötta dig med de uppgifter och övningar du gör.

Vad kan jag få hjälp med?

Behandlingen kan bland annat erbjudas vid följande besvär:

Den kan hjälpa dig som har tinnitusstress eller IBS – känslig tarm. Det finns också ett särskilt program för dig som har hälsoångest, eller hypokondri.

Vad krävs för att ta del av behandlingen?

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver ha tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon med internetuppkoppling.

Behandlingen ger dig möjlighet att arbeta självständigt. Den ska kunna passa in i ditt liv rent praktiskt, och du ska också vilja göra arbetet för att nå de resultat du önskar.

Så går behandlingen till

Först får du logga in och läsa om behandlingen. Sedan får du tillgång till själva behandlingen och kan börja arbeta med innehållet.

Behandlingen är uppdelad i olika avsnitt, så kallade moduler. Varje modul brukar bestå av olika texter, bilder, filmer eller ljudfiler. Till varje modul finns också övningar eller uppgifter som du ska göra för att komma vidare till nästa avsnitt i behandlingen.

Varje vecka arbetar du med en ny modul, och gör de uppgifter eller övningar som hör till. Ibland kan du få fylla i formulär med frågor om hur du mår, så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

När behandlingen är avslutad får du behålla materialet under en tid, så att du kan gå igenom och spara eller repetera de avsnitt du behöver.

Mer på 1177.se

Att få stöd, behandling och utbildning på nätet

Ibland kan du få det stöd, den behandling eller utbildning som du behöver på nätet. Det kan till exempel vara ett behandlingsprogram där det ingår övningar som du gör själv.

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Psykoterapi och psykologisk behandling

Psykoterapi eller annan psykologisk behandling innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

Till toppen av sidan