AKUTA RÅD – FÖRSTA HJÄLPEN

Allergisk chock – anafylaxi

Vid allergi är du allergisk mot ett speciellt ämne. Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Ibland, men det är ovanligt, kan du få en svårare allergisk reaktion som kan vara livshotande, så kallad anafylaxi.

Ämnen som kan ge en sådan allergisk chock finns i till exempel jordnötter, mandel, skaldjur, fisk och mjölk, men även hos getingar och bin.

Symtom

Först kan du till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att du blir röd i ansiktet. Du kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Om du inte får behandling kan du snabbt bli sämre.

Det kan till exempel visa sig genom att:

  • Du får klåda och svullnar i läppar, tunga och svalg.
  • Du får hastigt uppblossande, ofta kliande nässelutslag.
  • Du får ont i magen, diarré och kräkningar.

När ska jag söka vård?

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om det är bråttom

Ring genast 112 om:

  • Du får andningssvårigheter.
  • Du blir matt, yr och det känns som du ska svimma.

Behandling

Om du vet att du riskerar att få en allergisk chock ska du alltid ha med dig adrenalin för injektion. Adrenalin finns som så kallade injektionspennor som är lätta att ta själv. Läkemedlet sprutas in i muskeln på lårets yttersida. Det går bra att sticka genom tunnare kläder.

Så här gör du vid en svår allergisk reaktion:

  • Ta adrenalin som injektionspenna. Detta kan upprepas efter 10 minuter.
  • Ring 112.
  • Ta 1-2 doser luftrörsvidgande astmaläkemedel om du har det tillgängligt. Det kan också upprepas efter 10 minuter.
  • Ta en antihistamintablett och kortisontabletter om du har det tillgängligt. Det tar några timmar innan tabletterna ger full effekt och därför ska du alltid ta adrenalinpennan först.

Det är viktigt att du som anhörig försöker skapa lugn och ro. Om en person har slutat andas är det viktigt att få igång andningen genom hjärt-lungräddning.

Efter en svår allergisk reaktion är det viktigt att du diskuterar med en läkare hur du ska agera i framtiden och hur du kan undvika nya allergiska besvär.

Till toppen av sidan