Liv & hälsa

Våld, övergrepp och sexuella trakasserier

Att bli utsatt för våld, övergrepp eller sexuella trakasserier påverkar hälsan. Det kan ge fysiska skador, men också olika typer av långvariga besvär. Här kan du läsa mer om vad du kan göra själv och när du ska söka vård. Det finns hjälp för att må bättre.

Innehåll - Våld, övergrepp och sexuella trakasserier

Visa innehåll som:
 • Att bli utsatt för våld i nära relationer

  Våld i en relation kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer. Det finns hjälp att få för att ta sig ur relationen och för att må bättre.

 • Hjälp för våldsamt och aggressivt beteende

  Att prata om och ta ansvar för ditt våldsproblem är starten för förändring.

 • Våldtäkt och andra sexualbrott

  Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det kan vara olagligt. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om ett sexualbrott.

 • Sexuella trakasserier

  Sexuella trakasserier är när någon gör eller säger något som har med sex att göra och som är kränkande för dig. Det är bara du själv som kan avgöra om det är trakasserier eller inte.

 • Sexuella övergrepp på nätet ger svåra sår i själen

  Oavsett om övergrepp är fysiska eller icke-fysiska innebär de en grov sexuell kränkning för det utsatta barnet.

 • Att förändra ett våldsamt eller kränkande beteende

  Det kan kännas svårt att be om hjälp. Men det finns hjälp att få.

 • Varningstecken för våld i nära relationer

  Våldsutövare har svårt att definiera och förstå vad våld innebär. Det finns en tro på att våld måste innebära slag och sparkar men våld kan ta sig olika uttryck-

 • Amir använde våld i sina relationer

  28-åriga Amir insåg inte att han faktiskt utövade våld mot sin flickvän. Det var först när hans mamma sa åt honom att han borde söka hjälp som en vändpunkt skedde. Tack vare behandling kunde Amir bättre förstå sig själv och sina känslor. – Jag hade en pappa som var väldigt våldsam när jag var liten och det har satt sina spår, säger han.

 • Stöd och vård efter tortyr

  Det är mycket vanligt att tortyr leder till psykiska och fysiska besvär. Ibland kan det ta många år innan du får besvär.

Mer på 1177.se

Råd och stöd på mejl, chatt och telefon

Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

Hitta en psykolog eller psykoterapeut

Du kan söka psykoterapi via sjukvården i din region, eller söka en psykolog eller psykoterapeut privat. Kostnaden varierar.

Råd till dig som påverkas av en allvarlig händelse

Människor kan reagera mycket olika på allvarliga händelser, där deras eget och närståendes liv varit hotat.

Till toppen av sidan