- Län, kommun:
- Västra Götalands län
- Postadress:
- Centrum för fysisk aktivitet, Svangatan 2b, 416 68, Göteborg
- Webbplats:
- https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/vardriktlinjer/levnadsvanor-och-sjukdomsforebyggande-metoder/fysisk-aktivitet/
Har du fått Fysisk aktivitet på Recept (FaR) men har svårt att komma i gång, eller vet inte hur du ska göra?
Det finns fysioterapeuter beredda att stötta dig som fått FaR. Du får personlig och kostnadsfri vägledning med råd, motivation och instruktioner för att hitta just din hållbara aktivitetsnivå.
Vi tar emot barn, unga och vuxna. Du som vårdnadshavare kan också få råd och stöd för att skapa en aktivare vardag för ditt barn.
Besöken sker digitalt med videobesök i Vård och Hälsa. På den här sidan kan du läsa mer om stödet vi erbjuder och hur du bokar tid.
FaR-mottagning online erbjuder dig ett kostnadsfritt extra stöd av fysioterapeut när du har fått ett FaR, Fysisk aktivitet på recept. Du får stöd till ett aktivare liv i 3-6 månader, beroende på dina önskemål och behov. Du får hjälp att hitta goda rörelsevanor som passar just dig – genom samtal, vägledning och träningsinstruktion.
Du som har barn som har fått ett FaR kan också få stöd av fysioterapeut av FaR-mottagning online. För barn upp till tolv år rekommenderar vi att bara du som vårdnadshavare är med på det första besöket, därefter kan även ditt barn vara med under besöken. Du som vårdnadshavare kan få råd och stöd för att skapa en aktivare vardag för ditt barn. Vi söker tillsammans strategier så att du kan stödja ditt barn till goda levnadsvanor.
Du som är ungdom kan träffa oss ensam när du har fyllt 13 år, och du får gärna ta med dig en vårdnadshavare om du vill. Om du inte har ett FaR kan du be om det till exempel hos skolsköterska, på vårdcentralen, eller på ungdomsmottagningen.
Jag behöver tolk, hur gör jag då?
Du kan boka ett besök med tolk genom att ringa till oss.
Vilka åldrar tar ni emot på FaR-mottagning online?
Stödet är för alla som fått ett FaR, det ordineras från skolåldern och uppåt och det finns ingen övre åldersgräns.
Vad behöver jag tänka på inför första besöket?
Sitt avskilt när du har videobesöket, med bra internetuppkoppling och hörlurar. Ha ditt FaR (Fysisk aktivitet på Recept) nära till hands. För att ansluta till videomötet behöver du ha tillgång till:
- Mobiltelefon, surfplatta eller dator med kamera och mikrofon
- Internetuppkoppling
- E-legitimation
Kan jag få ett träningsprogram?Ja, på FaR-mottagning online kan vi ge dig ett individuellt förslag på till exempel hemträning, bassängträning eller ett gymprogram för hälsa, som vi skickar till dina e-tjänster i 1177. Önskar du rehabträna för en specifik skada vänder du dig till en rehabmottagning.
Vad kostar det att få stöd på FaR-mottagning online?
Vårt stöd och våra samtal är kostnadsfria för dig. Du betalar själv för eventuella träningskort. Många har speciella rabatter om du har ett FaR.
Du är inte försäkrad mot skador eller olyckor under träningen. Vi uppmuntrar dig att ha en egen skade- och olycksfallsförsäkring.
Skriver ni journal?
Ja, vi är legitimerad personal och dokumenterar i patientjournal.
Hur gör jag om jag behöver avboka?
Om du får förhinder så om- eller avbokar du tiden i appen Vård och hälsa senast 24 timmar innan ditt bokade videobesök.
- Klicka på Mina ärenden i Vård och hälsa och sedan
- Se detaljer.
Är det mindre än 24 timmar före ditt besök avbokar du direkt med din fysioterapeut.
För att boka tid till FaR-mottagning online kan du trycka på knappen Boka videobesök i Vård och hälsa högst upp här på 1177, eller ladda ner appen Vård och hälsa. Appen hittar du där appar finns. Logga in med e-legitimation exempelvis BankId eller Freja eID Plus. Välj FaR-mottagning online.
Du som är vårdnadshavare kan boka tid till FaR-mottagning för minderårig under 13 år. Logga in med din e-legitimation. Välj För råd och stöd hos fysioterapeut och i nästa steg välj barn. Barn över 13 år bokar alltid tid med egen e-legitimation.
Här kan du se hur Vård och hälsa fungerar
Tolk
Om du behöver tolk måste du boka ditt besök via telefon. Vårt telefonnummer hittar du längre upp på sidan.
Stöd att boka eller frågor om FaR?
Om du behöver hjälp med att boka tid eller har frågor om FaR kan du ringa till oss på telefon. Numret hittar du längre upp på sidan.
Här kan du meddela oss på 1177.se om sidans kontaktuppgifter eller text behöver ändras. För frågor om din vård, kontakta din mottagning via e-tjänster eller telefon.
Rapportera fel och andra vanliga frågor
Vill du kontakta 1177.se om något annat? Vänligen besök 1177 kontaktsida.