VACCINATIONER

Vaccinering mot säsongens influensa

Innehållet gäller Västra Götaland
Influensasäsongen
Tecknad bild av ett virus

Det är lätt att bli smittad av influensa. Viruset sprids genom hosta och nysningar eller vid nära kontakt med en smittad person. Vanliga symtom är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Ofta är man sjuk i en vecka, men man kan känna sig trött i några veckor till. Influensa är ofarlig för de flesta. Andra blir svårt sjuka med livshotande tillstånd, till exempel lunginflammation och blodförgiftning.

Du har större risk att bli allvarligt sjuk och bör vaccinera dig om du är

 • 65 år och äldre
 • gravid
 • vuxen eller barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  – kronisk hjärtsjukdom
  – kronisk lungsjukdom, till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår astma
  – andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionshinder
  – kronisk leversvikt eller njursvikt
  – diabetes
  – tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Om vaccinet och vaccinationen

Du som vaccinerar dig mot influensa får ett bättre skydd mot sjukdomen. Om du ändå blir sjuk får du oftast mildare symtom. Vaccinet anpassas varje år för att klara säsongens influensavirus. Efter vaccinationen kan du bli öm och svullen runt vaccinations­stället på armen. En del får lite feber, men besvären går över inom några dagar. Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga.

När och var kan du vaccinera dig?

Du kan vaccinera dig på din vårdcentral från den 19 november 2019. Om du tillhör någon av grupperna ovan betalar du 100 kronor. För övriga kostar det 210 kronor.

Prata med din vårdcentral eller mottagning om du vill veta mer eller vaccinera dig.

SMS-påminnelse om influensavaccination

Anmäl ditt mobiltelefonnummer och få en sms-påminnelse när det är dags att kontakta vårdcentralen för influensavaccination.

Till toppen av sidan