Operationer av könsorgan och urinvägar

Gynekologisk skrapning

Gynekologisk skrapning innebär att en läkare tar bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida. Det är en mycket vanlig operation. En gynekologisk skrapning kan göras för att undersöka förändringar i livmodern eller för att minska en kraftig blödning. Skrapning kan även göras för att tömma livmodern på graviditet

Förberedelser

Vid gynekologisk skrapning tar en läkare bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida.

En skrapning utförs oftast på en operationsavdelning.

Du får lokalbedövning eller så kan du bli sövd vid en gynekologisk skrapning. Vid lokalbedövning får du en spruta med bedövningsmedel via slidan.

Risken för att du ska kräkas minskar om magen är tom när du sövs. Därför får du inte äta på minst 6 timmar innan operationen om du ska bli sövd.

Du kan dricka klara drycker fram till några timmar före operationen. Exempel på klara vätskor är saft, läsk, kaffe och te utan mjölk.

Eftersom det kan göra ont efter en skrapning kan du få du smärtstillande läkemedel redan före operationen.

Det är vanligt att du får läkemedel som gör att livmoderhalsen mjukas upp innan du ska göra en skrapning för att göra abort eller vid missfall.

Sluta röka och undvik alkohol före och efter operationen

Det är viktigt att helt undvika tobak en tid före och efter operationen. Det gör att såren läker snabbare och att blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du fortare återhämtar dig.

Det bästa är att sluta röka helt, men om du inte klarar det så är det bra om du avstår från rökning helst åtta, men minst fyra veckor före operationen. Du bör också undvika att röka helst åtta, men minst fyra veckor efter operationen.

Prata med läkaren om du behöver hjälp och stöd att sluta röka.

Undvik också att dricka alkohol fyra veckor före operationen och fyra veckor efter.  Då minskar risken för komplikationer.

Läs mer om levnadsvanor i samband med operation.

Så går skrapningen till

Livmoderhalsen är mycket trång, bara några millimeter vid. Därför måste den försiktigt vidgas innan skrapningen påbörjas.

Skrapning på grund av blödning eller misstänka cellförändringar

Läkaren för in en liten skrapa via slidan och vidare genom livmoderhalsen. Hen skrapar sedan ut blod, slemhinna och eventuellt annan vävnad från livmoderns insida.

Provet skickas sedan för mikroskopisk undersökning.

Det gör inte ont om du är lokalbedövad, men kan kännas lite obehagligt. Skrapningen tar fem till tio minuter.

Skrapning vid abort eller efter ett missfall

Trots namnet är det inte en skrapa som används. Istället används en speciell sug som suger ut det som ska tas bort.

Du kan välja att sätta in en spiral eller p-stav i samband med operationen. Det kan du och din läkare komma överens om innan skrapningen.

Så mår du efteråt

Det kan göra lite ont ett par timmar efter en skrapning. Oftast får du smärtlindrande läkemedel redan före ingreppet. Du kan också få smärtstillande läkemedel efteråt.

Det kan blöda lite efter en gynekologisk skrapning. Blödningen ska inte pågå längre än tre veckor.

Avstå från slidsamlag, bad och hård fysisk träning så länge du blöder färskt blod.

Oftast kommer mensen igång redan efter en månad.

Ta det lugnt efter operationen 

Du behöver inte sjukskriva dig efter en skrapning.

Du kan få ont om du rör dig mycket den dag du opereras. Försök därför att planera dagen så att du har möjlighet att vila.

Stöd vid missfall och abort

Det finns möjlighet att prata med en kurator vid ett missfall eller en abort om du vill. Det kan du göra både före och efter behandlingen. Fråga en läkare eller en sjuksköterska om du behöver få kontakt med en kurator.

Varför görs skrapningen?

Skrapning görs oftast för att ta reda på och för att behandla blödningar från livmodern. Ingreppet görs även vid kirurgisk abort och ibland vid missfall eller om det finns rester kvar efter medicinsk behandlade aborter och missfall.

Skrapning för att stoppa en pågående kraftig blödning

En skrapning kan ibland vara det bästa sättet att snabbt få stopp på stora blödningar från livmodern. En sådan blödning kan bero på att slemhinnan i livmodern är mycket tjock. När den förtjockade och blödande slemhinnan skrapats bort minskar blödningen.

Skrapning för att undersöka orsaken till blödningar

En skrapning kan till exempel göras för att hitta orsaker till att du blöder mellan dina menstruationer eller efter klimakteriet. Sådana blödningar är vanliga och behöver inte tyda på någon sjukdom.

Här är några exempel på sånt som kan leda till blödningar:

  • Hormonerna är i obalans, till exempel före klimakteriet eller om du har hoppat över någon ägglossning.
  • Du kan ha en förändring inne i livmodern. Det kan vara en slemhinnepolyp eller en muskelknuta.
  • I vissa fall kan blödningar bero på livmodercancer. De flesta som får livmodercancer blir av med sjukdomen efter behandling.

Skrapning efter missfall

Vid missfall är det vanligast att låta kroppen själv klara av missfallet, ibland med hjälp av läkemedel. Skrapning behövs ganska sällan.

Här är exempel på tillfällen när en gynekologisk skrapning kan vara nödvändig:

  • Behandlingen med läkemedel räcker inte, utan blod, slemhinna och rester av graviditeten finns kvar i livmodern efter ett missfall.  
  • Du väljer själv att göra en skrapning istället för att försöka med läkemedel.
  • Du har ont och blöder mycket och länge.

Skrapning vid abort

En abort framkallas oftast med läkemedel. Före tolfte veckan kan du istället välja en skrapning för att avbryta graviditeten.

Biverkningar eller komplikationer

Det finns en liten risk för att få en infektion efter en skrapning, men det är ovanligt. Då känner du smärtor som håller i sig mer än någon dag och som förvärras. Du kan också få feber och börja blöda mera.

En infektion eller långvarig blödning efter en abort eller missfall kan bero på att det finns lite rester av graviditeten kvar, till exempel fosterhinnor.

Risken att skada slemhinnan i livmodern ökar om du gör en ny skrapning. Därför behandlar man kvarvarande rester med mediciner i första hand.

Skrapan kan göra hål i livmoderns vägg

Livmoderns vägg kan ibland vara ganska tunn och någon enstaka gång kan den brista. Det blir sällan en allvarlig skada och det läker snabbt. När det händer observeras du noga efteråt så att du inte får en blödning från livmoderväggen.

När är skrapning olämpligt?

Du bör inte göra en gynekologisk skrapning om du vet att du har en skada på livmodern. Då kan du få behandling med läkemedel i stället.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Det är viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Det är för att du ska kunna vara delaktig i din vård. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Läs mer på 1177.se

Cellförändringar i livmoderhalsen

Cellförändringar i livmoderhalsen brukar bero på att man har HPV. Oftast läker det av sig själv. Du behöver behandling om cellförändringarna kan utvecklas till cancer.

Abort

Abort betyder att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort enligt lagen och den som är gravid bestämmer själv om abort. Det finns olika sätt att göra abort. Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en operation.

Missfall

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Till toppen av sidan