Hälsocenter Västerås

Pilgatan 8c, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
021-17 64 00
Öppet idag
 • 08:00 - 16:00Förbokade tider

Fler tider och telefonnummer

Öppettider
 • Mån - Tor08:00 - 16:00 Förbokade tider
 • Fre08:00 - 13:00 Förbokade tider

Besöksadress:
Pilgatan 8c, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Pilgatan 8c, 721 30 Västerås

Hälsocenter är en verksamhet inom Region Västmanland. Vi erbjuder stöd och vägledning när det handlar om matvanor, fysisk aktivitet, stresshantering, sömn, tobaksavvänjning och alkohol. Vi som arbetar här är hälsovägledare och du kan träffa oss i individuella samtal eller delta i en grupp, beroende på vad som passar dig bäst. Vi fokuserar på att hitta lösningar tillsammans och gör en plan utifrån dina behov och förutsättningar. Du får stöd att hitta den metod och de verktyg som fungerar för just dig.

All verksamhet på Hälsocenter är kostnadsfri, förutom tobaksavvänjning (170 kr, högkostnadsskydd gäller).

Information gällande ny avgift för uteblivande från aktivitet på Hälsocenter. Om du uteblir från en bokad aktivitet på Hälsocenter kommer du få betala 270 kr. Detta gäller bokat hälsosamtal, gruppträff, digitalt videosamtal eller telefonmöte. För att undvika avgiften måste du av- eller omboka dig via telefon 021-176400 (tala gärna in ett meddelande), eller via 1177 e-tjänster (logga in med BankID). Ibland händer det förstås saker som man inte kan veta om i förväg. Om du anser att du p g a omständigheter hade goda skäl att utebli behöver du kontakta ditt Hälsocenter så snart som möjligt för att få hjälp att makulera din faktura.

Följ gärna Hälsocentrum Västmanland på Facebook.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till patienter

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

Remisskrav

Du behöver ingen remiss för att komma till oss.

På Hälsocenter kan du få stöd och vägledning när du vill förändra dina levnadsvanor och förbättra din hälsa. 

HÄLSOSAMTAL. Individuell coaching om fysisk aktivitet, matvanor, stresshantering, sömn, tobak eller alkohol. Samtalet styrs efter dina förutsättningar. Välj om du vill besöka oss på Hälsocenter, via videosamtal eller telefonsamtal.

GRUPPER

För tid och datum, kolla vårt nyhetsbrev under "Gå gång" eller kontakta oss.

- Prova på Mindfulnessgrupp. I Mindfulness tränar du din förmåga att vara mer medvetet närvarande i nuet, hantera stress och visa omsorg om dig sjjälv.

- Viktgrupp, viktnedgång på ett hälsosamt sätt. I gruppen fokuserar vi på beteenden och vanor kring mat och motion. 

- Stresshanteringsgrupp. Gruppen fokuserar på att hitta verktyg för att hantera stress genom reflektioner och övningar. Vi diskuterar hur levnadsvanor påverkar din förmåga att hantera stress.

- Motionsgrupp, för dig som vill öka din kunskap om fysisk aktivitet och dess effekter i kroppen, samt bli mer aktiv utifrån egna förutsättningar.

 Alla aktiviteter, förutom tobaksavvänjning, är kostnadsfria. Uteblivet besök debiteras, läs mer under fliken "Om oss". Hälsocenter är för dig som bor i Västmanland och har fyllt 16 år.

Följ gärna gruppen "Hälsocentrum - Region Västmanland" på Facebook.

Drop in och föreläsningar är inställt tills vidare.

 

 • Just nu erbjuder vi även digitala hälsosamtal och grupper. Drop-in och föreläsningar är inställt tills vidare.

  Läs mer i vårt Nyhetsbrev.

 • De flesta är stressade emellanåt, och det behöver inte innebära problem så länge du har kontroll, kan släppa det som stressar dig och koppla av. Har stressen däremot tagit för stor plats i ditt liv så kan en grupp i, eller samtal om stresshantering vara något för dig. Här får du stöd och vägledning vid din livsstilsförändring. Vi fokuserar på att hitta lösningar tillsammans, och gör en plan utifrån dina behov och förutsättningar. Du får stöd att hitta den metod och de verktyg som fungerar för just dig.

  På Hälsocenter arbetar vi också med mindfulness, där du får träna din förmåga att hantera stress genom övningar som syftar till lugn och medveten närvaro. Mellan träffarna behöver du avsätta lite tid varje dag för eget övande.

  Mer om stress

  Mer om mindfulness

  Mindfulness i vardagen

  Mindfulnessövningar på ljudfil

 • Människokroppen är skapt för rörelse, och motion gör oss friskare, piggare och mer välmående. På Hälsocenter kan du få stöd till att bli mer fysisk aktiv. Gemensamt för alla Hälsocenter är att vi erbjuder en prova på träning i grupp i form av stationsträning. Lokala tillägg i utbudet förekommer.

  I våra coachande samtal kan du även få hjälp individuellt att komma igång samt sätta rimliga mål med din träning. Vi erbjuder även att utforma ett personligt hemmaträningsprogram.

  Länk till:

  FaR – fysisk aktivitet på recept

  Råd om träning

  Hälsa och livsstil

 • Maten är livsviktig för människan, men det är inte alltid så lätt att veta vad som är bra mat. Eller så vet du det, men har svårt att genomföra förändringarna på egen hand eller reda ut hur du ska börja. Hos oss kan du få  hjälp och vi fokuserar på de vanor och beteenden kring mat som du vill förändra. Hälsocenter arbetar inte efter någon diet utan utgår från varje enskild individ för att hitta nya hållbara och hälsosamma vanor. I vår kostrådgivning använder vi oss av livsmedelsverkets rekommendationer.

  Så äter du hälsosamt:

  https://www.1177.se/Vastmanland/liv--halsa/ata-for-att-ma-bra/sa-ater-du-halsosamt/

 • Sömnproblem kan bottna i många olika saker, och kan i sin tur orsaka nya problem med exempelvis stress, trötthet och vikt. På Hälsocenter kan du få hjälp att reda ut hur dina vanor och rutiner påverkar din sömn, och få stöd att göra de förändringar i vanorna som du själv önskar. Det finns möjlighet att träffas både enskilt och i grupp.

  Sömn bäddar för hälsa

  Sömnsvårigheter

  Jag har fått svårt att sova. Vad kan jag göra?

  Sömntest 

 • Du kan få hjälp att sluta röka eller snusa via individuella tobaksavvänjningssamtal. Patientavgift gäller.       (170 kr/träff, högkostnadskort gäller)

  Läs mer om rökning och snusning.

 • Ungefär en miljon människor i Sverige dricker en så pass stor mängd alkohol att det ökar risken för hälsoproblem. Men många upplever inte att de dricker för mycket och ser det inte som ett hälsoproblem. Det kan vara svårt att själv se vart gränserna går. Redan små mängder alkohol ökar risken för en rad olika hälsoproeblem. Vi erbjuder stöd om du vill förändra dina alkoholvanor.

  Så kan du ändra dina alkoholvanor:

  https://www.1177.se/Vastmanland/liv--halsa/tobak-och-alkohol/sa-kan-du-andra-dina-alkoholvanor

Till toppen av sidan