OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Aktuellt om coronavirus i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Läget kring covid-19 är allvarligt i länet. Här får du aktuell information samt råd för att bromsa smittan och minska risken för lokala utbrott.

Aktuellt läge i Västerbotten

Stephan Stenmark är smittskyddsläkare i Region Västerbotten och ger en aktuell bild av läget i Västerbotten med anledning av covid-19.

Aktuellt läge och statistik för covid-19

Information om antal analyserade prover, hur många som bekräftats ha covid-19 och det aktuella vårdläget i länet hittar du på Region Västerbottens webbplats:

Aktuellt läge i Region Västerbotten – statistik för covid -19

Rekommendationer för att bromsa spridningen av covid-19

Du kan bli utsatt för smitta oavsett var du befinner dig i länet och oavsett om du har kontakt med någon som har bekräftad covid-19 eller ej.

Därför är det viktigt att du fortsätter följa råden för att bromsa smittan:

  • Stanna hemma när du är sjuk.
  • Håll avstånd.
  • Testa dig när du har symtom.
  • Tvätta händerna ofta.

I Västerbotens län gäller också skärpta allmänna råd för alla som bor eller vistas i länet. Du ska undvika att umgås med andra än de du bor tillsammans med, inte resa inom eller utanför Västerbotten, inte besöka allmänna platser eller gå på aktiviteter och evenemang.

Skärpta råd i Västerbotten

Besöksförbud på vårdavdelningar

För att minska risken för smittspridning har Region Västerbotten infört besöksförbud på sjukhusens vårdavdelningar och sjukstugornas vårdplatser. Det gäller oavsett om du själv känner dig sjuk eller inte.

Läs mer om besökförbudet och vad som gäller för dig som är närstående.

Har du ett bokat besök i vården?

Har du ett bokat besök i vården eller tandvården och är frisk ska du gå på ditt besök. Har du däremot symtom som kan tyda på covid-19 ska du kontakta mottagningen och ändra din tid. Du kan antingen ringa eller kontakta mottagningen genom att logga in på 1177.se

Du som har allmänna frågor om coronaviruset

Du som har allmänna frågor om covid-19 kan läsa mer på Folkhälsomyndigheten eller Krisinformation.se. På Krisinformation.se finns också teckentolkad information om covid-19 och råd om hur du pratar med barn om coronaviruset.

Du kan även ringa telefonnummer 113 13.

Till toppen av sidan