Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Lärande, förståelse och minne

Vad innebär transitorisk global amnesi?

Fråga

Vad är TGA och vad händer i hjärnan vid TGA?

Svar

TGA är en förkortning av transitorisk global amnesi. Det innebär att du plötsligt får besvär med minnet. Under en period kan du inte minnas saker som har hänt tidigare och inte heller vad som händer runt omkring dig från minut till minut. Minnesförlusten varar från någon halvtimme upp till ett dygn.

Ett vanligt symtom vid TGA är förvirring. Du kan upprepa samma frågor om och om igen. Det kan vara frågor som ”Var är jag?" och "Vad är det som händer?". Du kan fortfarande känna igen kända platser och personer, men minns inte det som hände nyligen.

Inom ett dygn försvinner sedan besvären och minnet blir som det brukar vara. Efteråt minns man oftast ingenting från den tiden då man hade TGA.

De flesta som får TGA får det bara en gång. Det är därför inte troligt att du någonsin får tillbaka symtomen. Det är inte något speciellt du behöver tänka på för att förebygga det.

Utredningar

Du ska söka vård om du har en TGA. Du som kommer in till vården under en pågående TGA kan till exempel bli undersökt med datortomografi. Det görs för att läkaren ska kunna se om du har en blödning eller en annan skada i hjärnan.

Du behöver vanligtvis ingen utredning om ditt minne har återkommit och du inte har några andra besvär. Däremot behöver du genomgå en utredning om symtomen skulle återkomma.

Inte helt klart vad TGA beror på

Orsaken till TGA är inte helt känd. Minnesstörningarna kan bero på att blodcirkulationen tillfälligt fungerar sämre i vissa delar av hjärnan. De delarna styr bland annat minnet för vad du gör och varför.

Till toppen av sidan