Äta för att må bra

Goda matvanor stärker ditt immunförsvar

Innehållet gäller Västerbotten

I en annorlunda vardag kan det vara svårare att bibehålla goda vanor. Här får du råd och tips om vad som är bra att tänka på när det gäller matvanor under coronapandemin.

En man och två barn står vid en köksbänk och förbereder en sallad.

Att äta bra och leva hälsosamt kan inte skydda dig från att bli smittad av coronaviruset, men du har möjlighet att ge kroppen förutsättningar att upprätthålla ett gott immunförsvar, tillfriskna och återhämta sig snabbare.

Hälsosamma matvanor minskar risken att få sjukdomar som till exempel kärt-kärlsjukdom, diabetes och cancer. Ohälsosamma matvanor och för lite näring påverkar immunförsvaret negativt och ökar risken för att bli sjuk. Det finns inget enskilt näringsämne eller livsmedel som kan förbättra immunförsvaret eller förebygga sjukdomar, utan det handlar om att få i sig en variation av viktiga näringsämnen.

Att äta kosttillskott som vitaminer och mineraler i tablettform ger inte samma effekt som hälsosam mat. Tvärtom kan det till och med finnas risker med att äta kosttillskott. En del personer kan ha nytta av tillskott och får det då ordinerat av hälso- och sjukvårdspersonal.

Till toppen av sidan