Träning, vård och behandling i Västerbotten

Trepunktskorsett

Innehållet gäller Västerbotten

En trepunktskorsett hjälper dig att stabilisera, förhindra felaktiga rörelser, korrigera och avlasta ryggen. Du kan få en trepunktskorsett för att till exempel minska smärta, säkerställa operationsresultat eller minska risk för ytterligare skada.

En läkare bestämmer hur korsetten ska användas och det är viktigt att följa läkares ordination. Använd alltid korsetten när du sitter eller står. Då är belastningen på ryggen som störst.

Korsetten ska sitta åt ordentligt när du har den på dig. Om korsetten sitter för löst ger den inte tillräckligt med stöd och kan lätt ge skav.

Använd gärna ett linne under korsetten. Du kan också använda korsetten utanpå kläderna.

Hur du tar på dig en trepunktskorsett

Korsetten består av en främre ram och ett band med en bakre tryckplatta. Där du fäster bandet finns ett spänne med hävarm. När du tar på dig korsetten ska spännet vara öppet.

Ligg på rygg med böjda ben och placera ramen på framsidan av kroppen så att den nedre delen på korsetten ligger precis ovanför lårens översida. Den lilla, rörliga bröstplattan upptill ska vila mitt på bröstbenet. Öppna spännet för det bakre bandet och vik hävarmen utåt och bakåt.

Dra bandet bakom ryggen och se till att den bakre tryckplattan hamnar mitt i ländryggen, eller där du blivit instruerad. Ta tag i draghandtaget på bandet och dra bandet utåt och framåt på sidan och fäst draghandtagets hål i fästskruven på sidan av ramen. Spänn sedan spännet på motsatt sida.

När spännet är öppet ska du känna ett lätt tryck mot ryggen, när det är stängt känner du ett kraftfullare tryck.

När korsetten är ny är det bra om du regelbundet kollar efter eventuella tryckmärken. Kontakta Ortopedteknik om det uppstår rodnader eller obehag som inte försvinner och om du har problem med passform eller slitage.

Tips för dig som använder trepunktskorsett

När du använder en trepunktskorsett kan du få vissa svårigheter att sitta, klä dig och duscha som tidigare. Undvik tunga lyft och att böja och vrida ryggen.

En arbetsterapeut kan hjälpa dig med instruktioner, träning och med eventuella hjälpmedelsbehov för att utföra de viktigaste rutinerna på ett säkert sätt.

Sitt rak i ryggen för att sitta bekvämt. En lite högre stol med karmstöd brukar fungera bra, gärna med en så kallad kildyna eller förhöjningsdyna. Sängen bör inte vara för låg, utan madrassen ska helst nå upp till knävecket då du står bredvid sängen. Det blir då lättare att komma i och ur den.

När du ligger ner är det viktigt att du ligger plant för att behålla en bekväm position i korsetten. För mycket kuddar eller felaktig position i sängen kan lyfta upp nacken för högt och orsaka tryck och obehag. Om du reser upp sängens ryggdel för att sitta i sängen, är det viktigt att du placerar dig rätt i sängen för att få stöd för ryggen och sitta bekvämt.

Under tiden du använder korsetten kan du behöva hjälp med att duscha och torka dig torr. Det är bra om det finns någon i duschen som kan hjälpa dig att stå stadigt, använd gärna antihalkmatta. Fråga din läkare om du ska duscha med eller utan korsett.

Rengöring och skötsel

Rengör korsetten med trasa, ljummet vatten och mild tvål. Torka av korsetten och låt den lufttorka i rumstemperatur. Du kan också använda desinfektionsmedel.

Lånevillkor

Om du har fått en trepunktskorsett från Ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel över normalförslitning eller om det kommer bort på grund av oaktsamhet under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Korsetten är en engångsprodukt som du inte behöver lämna tillbaka när behandlingen är klar.

Kontakta Ortopedteknik om du har frågor om din korsett.

Till toppen av sidan