Vård och stöd för barn

För dig som är barn eller ung

Här finns filmer och texter om undersökningar och behandlingar i vården. Det finns också filmer om vad du har rätt till i vården.

Innehåll - För dig som är barn eller ung

Visa innehåll som:
  • När en vuxen i din familj inte mår bra

    Även du som är barn påverkas om en vuxen i din familj inte mår bra. Det kan vara bra att veta att många andra barn och unga också har någon nära som mår dåligt. Ofta hjälper det att prata med någon.

  • Så tvättar du händerna

    Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk. Du kan också undvika att smitta andra om du redan är sjuk.

  • För barn: Om covid-19 och corona

    Covid-19 är en sjukdom som sprids med ett coronavirus. Det är vanligt att bli sjuk som vid en förkylning.

  • Att vara rädd för nålstick

    Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov. Det finns flera saker du kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick.

Filmer på 1177.se

För barn och unga: Du ska få vara med och påverka din vård

Du ska få vara med och påverka din vård, om du vill. Vårdpersonalen ska fråga dig och du kan alltid ställa frågor eller säga vad du tycker.

För barn och unga: Så söker du vård

Är du sjuk eller mår dåligt ska du få hjälp att få vård. Du kan kontakta vården själv eller tillsammans med någon. Ibland går det att chatta eller mejla. Det kostar inget att söka vård om du är under 18 år.

För barn och unga: När du får vård på sjukhus

Du får alltid ha med dig en vuxen så att du känner dig trygg. Ska du sova kvar får den vuxna stanna kvar med dig. Det brukar gå bra att ha med sig egna saker, till exempel mobiltelefonen.

För barn och unga: Vem har rätt att veta något om din vård?

Personalen du träffar har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för vem som helst om dig.

För barn och unga: Så gör du om du är missnöjd med vården

Det finns flera sätt att göra om du inte får den hjälp du behöver, eller om du är missnöjd med vården. Du ska få svar från vården på ett sätt som du förstår.

För barn och unga: Det här är din journal i vården

Vårdpersonalen måste spara information om din vård. Det kallas för att de skriver en journal. Det finns olika regler för vem som får läsa din journal.

För barn och unga: Så läser du din journal i vården

Du kommer åt din journal på 1177 .se på olika sätt. Innan du är 13 loggar du och din förälder in och läser. Från att du är 16 år kan enbart du logga in och läsa. Det går också att få journalen på papper.

Undersökningar och behandlingar

Dunder - Sahlgrenska sjukhusets sajt för barn

Här kan du titta på bilder och filmer om olika undersökningar och behandlingar.

Barninfo - Akademiska sjukhuset i Uppsala

Kolla på bildspel om undersökningar och behandlingar. Du kan bland annat se hur det går till att ta blodprov.

Södersjukhusets info för barn och unga

Här kan du se bildspel om undersökningar och behandlingar. Några exempel är att sövas, att röntgas och att operera handen.

Mer info

Därför mår du bra av att röra på dig

En film från UMO.se om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Hitta mottagningar i vården

Här finns adresser och uppgifter om olika mottagningar. Du kan söka genom att skriva in en ort eller söka på en karta.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här är listor på UMO.se med ställen som du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

Stopp min kropp

Info om vad som är okej och inte när det gäller din kropp, dina känslor och hemligheter - både i verkligheten och på nätet. Info på organisationen Rädda barnens sajt.

UMO om att må dåligt

UMO.se är en sajt för dig som är mellan 13-25 år. Där kan du läsa mer om vad du kan göra själv om du mår dåligt och var du kan få hjälp.

Koll på soc

En sajt från Socialstyrelsen om socialtjänsten och hur det fungerar där. Läs om vad som händer och hur du kan få hjälp. Finns på svenska, engelska och arabiska.

Om barnkonventionen

UMO.se förklarar vad barnkonventionen är. I konventionen står bland annat att alla barn och unga har rätt att inte bli utnyttjade eller diskriminerade. Som ung har du också rätt att få säga vad du tycker och att få dina åsikter respekterade.

Till toppen av sidan