Barnets tidiga språkutveckling
Barnets språk utvecklas steg för steg, från att följa blickar och kommunicera genom ljud och joller, till att säga de första orden och skapa korta meningar. Genom samspelet med en vuxen lär sig barnet att både uttrycka sig och förstå andra.

I den här texten får du veta mer om barnets tidiga språkutveckling och hur du kan stötta ditt barn på olika sätt.
På besöken i barnhälsovården som sker mellan 0 och 5 år följer sjuksköterskan hur barnets tal och språk utvecklas. Där kan du också få tips på hur ni kan jobba med språkstimulans.
Fler råd och tips finns också på sidan Stimulera språket i vardagen.
Delad uppmärksamhet – att titta på samma saker
Under barnets tidiga språkutveckling handlar mycket om att dela uppmärksamhet och samspela med en vuxen. Redan från de första månaderna i livet börjar barnet följa den vuxnas blick. Ett exempel på det är när du pekar på något, och barnet tittar på samma sak.
När du och barnet delar uppmärksamhet betyder det att ni gemensamt tittar på eller fokuserar på samma sak samtidigt. Det är när ni delar uppmärksamhet som barnet lär sig de ord och ljud man använder för att kommunicera. Det här är grunden för att barnet ska kunna lära sig språket, eftersom barnet då får koppla ord och ljud till saker och händelser runt omkring sig i samspel med en vuxen.
Kommunicera och agera när barnet skriker
De första månaderna kommunicerar barnet mest genom skrik för att visa att hen behöver något, som mat eller tröst. Det är viktigt att du både svarar och agerar på barnets skrik. Du kan till exempel använda en mjuk röst och bekräfta att du hör barnet.
När du sedan agerar, till exempel genom att ge mat eller byta blöja, skapas ett samspel där barnet får lära sig att påverka omgivningen genom sina ljud. Det blir en tidig form av turtagning mellan dig och barnet.
Svara på barnets joller
Från omkring fyra månaders ålder börjar barnet göra joller, som är en lek med ljud. När barnet börjar jollra blir samspelet mellan er ännu tydligare.
När barnet leker med ljud, som att kombinera vokaler och konsonanter, kan du svara genom att härma barnet eller prata tillbaka på ett liknande sätt.
Genom att du svarar lär sig barnet att det inte bara handlar om att prata, utan också om att lyssna och vara uppmärksam på den andras ljud. Barnet lär sig alltså att turas om i kommunikationen.
De första orden
Innan barnet kan säga ord förstår hen redan en hel del av det talade språket.
Vanligtvis kommer de första orden mellan 8 och 16 månader. De är oftast enkla och handlar om barnets vardag. Det kan till exempel vara ord som "mamma", "pappa", "titta" eller "nej".
Som förälder kan du uppleva att det är ett stort steg i sitt barns utveckling och början på en ny fas, då barnet kan börja kommunicera mer med andra.
Svara på barnets ord och ljud
Från början kan samma ord eller ljud som barnet säger betyda många olika saker. Det är bra om du som förälder uppmuntrar barnet genom att upprepa och svara på barnets ord och ljud, även om du inte alltid förstår vad det betyder. Det lockar barnet att fortsätta försöka uttrycka sig och utveckla sitt språk.
Läs ofta med barnet
Att läsa böcker tillsammans är en fin aktivitet för att stötta språket. I den här åldern kan det vara svårt att sitta stilla och lyssna på en bok. Då är det bättre med många korta lässtunder än ingenting alls. Barn som blir lästa för har en bättre utveckling av sitt ordförråd.
Film: De första orden
I den här filmen finns barn som är ungefär 8 till 16 månader gamla. I den här åldern börjar barnet säga sina första ord.
I den här filmen finns barn som är ungefär 8 till 16 månader gamla. I den här åldern börjar barnet säga sina första ord.
Korta meningar
När barnet är mellan 1,5 och 2 år kommer det ofta många nya ord under en kort tid. Barnet börjar också att sätta ihop ord till enkla meningar. Det kan till exempel vara "mamma kom" eller "titta bil".
Barnet lär sig att sätta ihop ord för att säga vad hen vill eller tänker. Meningarna är korta och kanske inte helt rätt, men det går ofta bra att förstå vad barnet menar.
När ni läser böcker kan du prova att låta barnet vara med och fylla i ord. Testa att utelämna sista ordet i meningen och ge barnet tid att fylla i sista ordet.
Film: Bilda meningar – läsning med barn i åldern 1,5–2 år
Den här filmen handlar om barn som är ungefär 1,5 till 2 år gamla. I den här åldern kommer många nya ord och barnet börjar bilda korta meningar.
Den här filmen handlar om barn som är ungefär 1,5 till 2 år gamla. I den här åldern kommer många nya ord och barnet börjar bilda korta meningar.
Berättande och fantasi
När barnet är mellan 2 och 3 år kan hen många ord och kan sätta ihop dem till meningar. Barnet kan både prata om vad som händer här och nu men också om saker som har hänt.
I den här åldern börjar barnet använda språket för att berätta och använda fantasin. Barnet kan börja skapa små berättelser, ofta om sina egna upplevelser eller saker som har hänt. Även om berättelserna är enkla, visar de på barnets förmåga att tänka och skapa en egen berättelse.
Barnet kan också hänga med i korta berättelser från början till slut. När ni läser böcker är det bra att läsa texten som den står i boken men häng gärna på om barnet tar egna initiativ i berättelsen. Försök att inte rätta barnet om hen uttalar ett ord fel. I stället kan du som vuxen upprepa ordet med rätt uttal, då får barnet en chans att höra hur det ska låta.
Barnet använder också mer fantasi i leken, till exempel låtsas att en leksaksbil är en riktig bil som kör eller att en docka är en vän som pratar. Den här typen av lek är viktig för språkutvecklingen, eftersom barnet tränar på att använda ord för att beskriva, förklara och uttrycka sig. Fantasileken hjälper också barnet att förstå hur berättelser fungerar och utvecklar deras förmåga att prata om saker som inte finns i den verkliga världen.
Film: Berättande och fantasi
Den här filmen handlar om barn som är ungefär 2 till 3 år gamla. Nu börjar barnet berätta saker och har massor av fantasi.
Den här filmen handlar om barn som är ungefär 2 till 3 år gamla. Nu börjar barnet berätta saker och har massor av fantasi.
Barn med flera språk
Hjärnan är skapad för att vi ska kunna lära oss flera språk samtidigt. Barn som växer upp med fler än ett språk har därför inte en senare språkutveckling än barn som växer upp med ett språk. Flerspråkiga barn börjar alltså att prata vid samma ålder som barn som ensspråkiga barn. Att få höra och prata alla sina språk är viktigt för språkinlärningen.
När du pratar med ditt barn ska du använda det språk som du kan bäst och känner dig mest bekväm med. På så sätt är du den bästa språkliga förebilden för ditt barn.
Film: Pratläsa på umesamiska
I den här filmen pratläser Sophia den västerbottniska pekboken "Här är du" för sin treåriga dotter Nájmie. Bland annat pratar de om var Nájmies renar finns just nu.
I den här filmen pratläser Sophia den västerbottniska pekboken "Här är du" för sin treåriga dotter Nájmie. Bland annat pratar de om var Nájmies renar finns just nu.
Skärmar – hur ska vi tänka?
Barnets första tre år är mycket viktiga för språkutvecklingen. Som vuxen behöver du ägna ordentligt med tid till att vara tillsammans med barnet på ett närvarande sätt. Det är i samspelet med en vuxen som talet, språket och kommunikationen utvecklas.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram nationella riktlinjer för barns skärmtid. Enligt riktlinjerna bör barn under två år inte använda skärm alls. I den här åldern lär sig barn bäst genom att vara tillsammans med andra.
Små barns hjärnor är inte heller utvecklade för att ta in den stimulans som skärmar ger. Barnet går också miste om annat som händer runt omkring om hen sitter med en skärm. Att sitta ensam och titta på en skärm ger inte samma språkträning som att upptäcka omvärlden tillsammans med sina föräldrar. Skärmen tar alltså tid från annat som utvecklar språket, som att leka, sjunga, läsa och språka tillsammans.
Tänk på din egen skärmanvändning
Som förälder är det också viktigt att tänka på sin skärmanvändning. Det är lätt att missa barnets initiativ till kommunikation om man inte är helt uppmärksam. Skärmar tar lätt fokus så undvik till exemepl att ha TV:n på i bakgrunden när ni är tillsammans.