Allmänna reseråd

Antibiotika på utlandsresan

Innehållet gäller Västerbotten

Du bör vara försiktig med antibiotika om du får en lindrig infektion som turistdiarré eller förkylning när du reser utomlands. Om du använder antibiotika är risken större att du för med dig resistenta bakterier hem.

Om du söker vård för besvär som turistdiarré eller förkylning på utlandsresan kan det hända att du får antibiotika utskrivet. Det kan kännas frustrerande att semesterresan störs av sjukdomar och man vill snabbt bli frisk. Men oftast bör du låta kroppens immunförsvar göra jobbet utan hjälp av antibiotika.

Vad är resistenta bakterier?

När bakterier utsätts för antibiotika kan de utveckla motståndskraft, så kallad resistens, mot en eller flera sorters antibiotika. Därför ska antibiotika bara användas när det verkligen behövs.

Läs mer om antibiotika och resistens

Resistenta bakterier är vanligare i utlandet. Det beror på att man använder mer antibiotika i de flesta andra länder jämfört med Sverige. I en del länder är det vanligt att läkaren skriver ut antibiotika mot exempelvis turistdiarré eller förkylning, trots att det ofta inte är nödvändigt för att du ska bli frisk. I vissa länder finns antibiotika också att köpa receptfritt på apotek.

Vad är riskerna med resistenta bakterier?

Antibiotika bryter ner även andra bakterier som du har i kroppen och då blir risken större att bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika får fäste.

Att bära resistenta bakterier i kroppen är för de flesta helt ofarligt. Om du är frisk och inte heller tar antibiotika när du kommer hem försvinner de oftast naturligt inom ett halvår.

Även om man inte själv får besvär av de bakterier man bär med sig hem, så riskerar andra i omgivningen att bli sjuka. Personer som har ett nedsatt immunförsvar och är mer mottagliga för bakterier kan bli sjuka och riskerar då att stå utan fungerande behandling.

En del behöver antibiotika på resan

Om du till exempel har nedsatt immunförsvar eller en svår tarmsjukdom kan det vara bra att fråga din läkare om du behöver ha antibiotika med dig på resan. Får du antibiotika utskrivet inför en resa är det viktigt att du följer läkarens ordination.

Hur kan jag undvika magbesvär på resan?

Turistdiarré är ett samlingsnamn för de magbesvär man kan få under resor. För att undvika att drabbas av magbesvär ska du vara noga med att

  • tvätta händerna
  • dricka vatten från flaska
  • inte äta mat som stått framme.

Vad kan jag göra själv?

Om du ändå får magproblem är det för de allra flesta ingen fara, men det är viktigt att dricka mycket för att undvika vätskebrist, speciellt om det är varmt och du har feber. Du kan prova att dricka vatten, te eller vätskeersättning som innehåller tillskott av salt. Däremot ska du undvika väldigt söta drycker, eftersom de kan ge mer diarré. Bäst är att dricka ofta men små mängder åt gången.

Mer om turistdiarré

När bör jag undvika antibiotika i utlandet?

De flesta lindriga infektioner som turistdiarré, halsfluss och urinvägsinfektion utan feber klarar kroppen oftast på egen hand, utan antibiotikabehandling. Om en läkare på resmålet skriver ut antibiotika för den typen av åkommor bör du överväga att avstå behandlingen.

Känner du dig osäker kan du alltid söka information om dina besvär här på 1177.se.

Till toppen av sidan