Ung i Värmland
Innehållet gäller VärmlandAlla funderar på nåt. Vad funderar du på? Här har vi samlat länkar till verksamheter inom hälso- och sjukvården som kan hjälpa dig på olika sätt.
Videosamtal och chatt
Genom appen Ung i Värmland kan du kontakta Ungdomsmottagningen eller Första linjen unga digitalt. Du kan träffa en kurator, psykolog, barnmorska och sjuksköterska säkert och enkelt i ett videosamtal eller skriva i samtalets chatt. Du kan ställa samma frågor som vid ett fysiskt besök. Besöket är gratis, personalen har tystnadsplikt och du väljer själv vem du vill ha kontakt med.
Du loggar in med BankID eller Freja eID+, har du själv inget BankID kan du använda dig av ett ombud som hjälper dig att logga in. Du kan även logga in via sms.
Läs mer om mobilt BankID och Freja eID+ här.
- Ungdomsmottagningen
Åldersgräns: 13–25 år - Första linjen unga Värmland
Åldersgräns: 13–20 år
Ladda ner appen Ung i Värmland eller klicka på länken här >>
Ungdomsmottagningen
Hos oss på ungdomsmottagning kan du få hjälp med många olika saker. Till exempel om du har frågor om kroppen, stöd om du mår dåligt, frågor om sex, relationer, stress, ångest, skydd mot könssjukdomar, preventivmedel, test för könssjukdomar eller graviditetstest.
På ungdomsmottagningen arbetar personalen på ungdomens uppdrag. Vilket innebär att du kontaktar oss för att du vill och aldrig på uppdrag av en annan vuxen eller verksamhet.
Det finns ungdomsmottagningar på de flesta större orter i Värmland med varierande öppettider och åldersgränser. Ta reda på vad som gäller på den mottagning du vill ha kontakt med.
Första linjen unga
Prata med oss om du behöver stöd eller råd, om du är stressad, orolig, nedstämd eller har relationsproblem. Ingen fråga eller problem är för litet. Vi vill hjälpa dig tidigt innan problemen blir större.
Vi finns för dig som är 6–20 år, föräldrar och närstående är också välkomna. Du hittar våra mottagningar i hela Värmland.
Första linjen unga Karlstadområdet (Karlstad, Forshaga, Hammarö, Grums och Kil)
Första linjen unga västra (Arvika, Eda, Säffle och Årjäng)
Första linjen unga östra (Kristinehamn, Storfors och Filipstad)
Första linjen unga norra (Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors)
ORKA - digitala träffar för unga
Livet kan vara tufft, och att jobba på egen hand för att må bättre kan kännas tungt.
ORKA är digitala träffar där du får kunskaper, tips och stöd kring vad du kan göra själv för din hälsa och för att få mer ork. Du kommer att få stöd och tips på enkla saker du kan testa för att må bättre.
Du kan läsa mer om träffarna här.
Samordnare transvård
Samordnare transvård finns hos mottagningen för sexuell hälsa. Du kan vända dig till samordnare transvård för att få råd och stöd i frågor kring din könsidentitet. Du kan få hjälp med att få en remiss till en könsidentitetsutredning om du vill ha det. Om du har en pågående könsidentitetsutredning, eller har avslutat den, kan du få stöd och hjälp med frågor om vård och behandling.
Det finns ingen åldersgräns för att få stöd av samordnare transvård. Även föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående vända sig till samordnare för frågor och stöd.
För mer information om könsidentitet, trans och hur en könsidentitetsutredning kan gå till läs på transformering.se.
Så söker du vård i Värmland
- Du hittar egenvårdsråd på webbplatsen 1177.se.
- Du kan kontakta vården genom att logga in på webbplatsen 1177.se dygnet runt.
- På dagtid under telefontiden ringer du din vårdcentral för rådgivning och eventuell tidsbokning.
- Du kan boka videosamtal med exempelvis vårdcentralen Värmland genom appen Vård i Värmland.
- På kvällar, nätter och helger kan du får sjukvårdsrådgivning genom att ringa 1177. Om du har ett vårdbehov som inte kan vänta till nästa vardag kan du bli inbokad till en jourcentral.
- Till akutmottagningen åker du vid allvarlig sjukdom eller skada.
- Ring 112 vid livshotande tillstånd.