Ben och fötter

Hälseneinflammation

Det är vanligt att få ont i hälsenan i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Smärtan kan till exempel komma om du har tränat på ett annat sätt än du brukar, eller när du har tränat lite hårdare än tidigare.

Besvären brukar kallas hälseneinflammation fast det egentligen inte handlar om en inflammation, utan om besvär som orsakas av upprepade små skador på hälsenan.

De besvär som du kan ha i början håller sällan i sig längre än en vecka om du inte belastar. Ibland kan de finnas kvar under en längre tid. De allra flesta blir bättre med behandling. Risken att senan ska gå av ökar inte för att du har ont i den.

Du kan också få ont i hälsenan när du blir äldre och har gått mer än vanligt, eller om du har stumma och hårda skor. Risken för besvär ökar om du är överviktig.

Läs även om hälsporre.

Symtom

Det är vanligt att det gör ont när du har hälsenebesvär. Du kan också känna dig stel i hälsenan, fotleden och vaden. Du kan få en svullen knöl på hälsenan, några centimeter ovanför hälen.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en fysioterapeut om du tror att du har hälsenebesvär och inte blir bättre på en vecka. Fysioterapeuter kallas ibland också sjukgymnaster.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Vad kan jag göra själv?

Du ska undvika att överbelasta senan, och bör till exempel låta bli att löpträna tills besvären har gått över. Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa mot smärtan.

Använd stadiga och dämpande skor, och till en början placera ett inlägg i skorna under hälen för att avlasta senan.

En fysioterapeut kan bland annat lära dig övningar för att öka din rörlighet och styrka.

Behandling

Du kan behöva opereras om du har svåra besvär och inte har blivit hjälpt av fysioterapi. Efter en sådan operation brukar det krävas intensiv träning med hjälp av en fysioterapeut under minst ett halvår innan du blir bra.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Till toppen av sidan