Fysisk aktivitet och träning

Stavgång

Att träna stavgång innebär att gå en rask promenad med stavar. Det kan vara ett bra sätt att förbättra konditionen och samtidigt stärka muskler och skelett. Vid stavgång kan du höja pulsen mer än vid en vanlig promenad. Det brukar gå bra att prata om du har sällskap med någon som har lika bra kondition.

Två personer som promenerar med stavar.

Stavgång som träningsform

Stavgång är mer effektiv träning än en vanlig promenad. Det leder till bättre kondition och du förbränner mer kalorier än om du går utan stavar.

Stavgång belastar kroppen mindre än löpning

Belastningen på musklerna fördelas jämnt vid stavgång. Det gör att risken för skador i till exempel knäna och ryggen är mindre vid stavgång än vid löpning.

Vid stavgång tränar du även överkroppens muskler

Vid stavgång använder du överkroppens muskler mer än vid en vanlig promenad och vid löpning. Framförallt är det muskler i benen, magen, ryggen, armarna och bröstet som får arbeta.

Utrustning för stavgång

Välj stavar som når upp till armbågarna. Det finns olika typer av stavar att välja mellan. Stavar som används för stavgång är lite annorlunda utformade än stavar för skidåkning. Det brukar till exempel gå att byta ut spetsarna när de har blivit slitna. Det går också att sätta på en gummispets när du går på asfalt. Många stavar går att fälla ihop vilket gör dem enkla att ta med sig.  

Använd bekväma skor som ger bra fäste och har bra stötdämpning.

Gör så här

Gör så här för att komma igång med tekniken i stavgång:

  • Börja med att gå framåt i rask takt. Släpa stavarna efter dig. Håll händerna lite öppna.
  • Sträck på dig men försök att gå med så avslappnade axlar som möjlig. Låt armarna hänga intill kroppen och håll blicken riktad rakt fram.
  • Sätt nu i en stav i marken med skaftet vinklat framåt. Tryck ifrån med staven så att du får en skjuts framåt. Fortsätt så att höger och vänster stav växelvis skjuter ifrån mot underlaget.
  • Känn hur dina armar pendlar i takt med att du går. Höger ben och vänster arm ska fram samtidigt. Låt armarna pendla från axelleden och håll gärna händerna lite öppna när du pendlar staven framåt.
  • Använd din muskelstyrka och ta i när du sätter staven i marken. Armen ska vara böjd i armbågsleden. Böjningen ska vara ungefär 90 grader. Sträck ut armen ordentligt i det bakre läget.
  • Tänk på att alltid sätta i staven i höjd med hälen på foten som är i marken, aldrig framför. Sätter du den framför blir det onödig belastning.

Träna på ett sätt som passar dig

Anpassa träningen efter din förmåga och dina behov. Du som är ovan vid att röra på dig kan ta kortare turer i flack terräng och på plant underlag. Du som är mer van kan öka farten och gå längre sträckor i backar och ojämn terräng. Ju mer du tränar desto längre och snabbare kan dina steg bli.

Rådgör med en läkare om du har hjärtbesvär eller vissa andra sjukdomar

Det är bra om du som har hjärtbesvär pratar med en läkare innan du sätter igång med träningen. Det gäller också dig som har högt blodtryck eller andra besvär eller sjukdomar som påverkar din kondition.

Läs mer

Rörelse är livsviktigt

All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också.

FaR - fysisk aktivitet på recept

Det går att förebygga, förbättra och behandla många sjukdomar genom regelbunden fysisk aktivitet. Du som behöver stöd för att komma igång med det kan få fysisk aktivitet på recept.

Till toppen av sidan