LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan man träna fast man är lite sjuk?

Fråga

När kan jag, och när kan jag inte motionera? Har otaliga gånger hört att man inte bör träna när man är sjuk eller när man har ont i halsen. Men var går gränsen?

Är det riskfritt att exempelvis träna med en förkylning i kroppen om jag har ont i halsen men inte har feber? När bör jag vara försiktig med träning?

Svar

För den som tränar regelbundet kan det vara frustrerande att inte kunna träna när man är lite förkyld.

Hur farligt är det att träna när du är sjuk?

En allvarlig risk är att du kan få en hjärtmuskelinflammation, och det kan vara både farligt och långvarigt. Risken att få hjärtmuskelinflammation är i och för sig inte särskilt stor. Men om man får det ångrar sig de flesta i efterhand.

Risken är större i början av infektionen och större ju kraftigare infektionen är. Tyvärr är det ofta vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen, som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation. Du bör alltså ta det lugnt med träningen även om du inte känner dig jättedålig.

Så här kan du göra med träningen

Jag brukar som en grov regel säga att om du har en förkylning så bör du inte anstränga dig så att du blir kraftigt andfådd. Det innebär att om du känner dig så pass bra att du orkar träna, kan du träna teknik och även lättare styrketräning, om kroppen orkar. Just teknikträning brukar ibland bli eftersatt vid idrottsträning och du kan väl se det som ett bra tillfälle att ägna en period åt att enbart öva tekniken.

Du ska aldrig träna eller idrotta om du har feber.

När du känner dig helt bra kan du träna som vanligt. Mer om träning kan du läsa här.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan