Psykiska sjukdomar och besvär

Beroende och skadligt bruk

Läs om olika former av beroenden och var du kan få hjälp.

Innehåll - Beroende och skadligt bruk

Visa innehåll som:
 • Alkoholberoende

  En del som dricker alkohol utvecklar så småningom ett beroende. Då har du vant dig vid alkohol och det kan vara svårt att sluta dricka eller att dricka mindre. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Det finns bra metoder för att bli av med ett alkoholberoende.

 • Anabola androgena steroider

  Anabola androgena steroider, AAS är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De stimulerar muskler och olika vävnader i kroppen. Att använda AAS som inte ordinerats av läkare kallas dopning och är olagligt.

 • Beroende av droger

  Det är skadligt att använda droger. De kan också leda till beroende. Då kan det vara svårt att sluta. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Sök hjälp om du eller någon närstående har ett drogberoende. Det finns bra stöd och hjälp.

 • Spel om pengar – spelberoende

  När man spelar om pengar på ett sätt som påverkar relationer, ekonomi eller arbete kan man ha det som kallas spelberoende. Sök hjälp om du eller någon närstående har det så. Det finns bra stöd och hjälp att få.

 • Är det farligt att använda lustgas för att bli berusad?

  En del tror att lustgas är riskfritt för att det används inom sjukvården. Men du kan få allvarliga skador om du använder lustgas för att bli berusad.

Läs mer på 1177.se

Rökning och snusning - så påverkas din hälsa

När du röker eller snusar får du i dig ämnen som är skadliga för kroppen. De gör att risken ökar för flera sjukdomar. Nikotinet i tobak påverkar också hjärnan så att du blir beroende. Det finns bra hjälp att få om du vill ha hjälp att sluta röka eller snusa.

Så kan du ändra dina alkoholvanor

Det går att bli av med alkoholproblem. Det viktiga är att du själv vill ha en förändring. Det räcker inte att andra vill att du ska sluta. Många kan ändra vanor utan behandling.

Till toppen av sidan