Kan skadan inte vänta?

Specialistakuter i Stockholms län

Innehållet gäller Stockholms län

Om du har behov av vård som inte kan vänta, finns det flera specialistakuter i Stockholms län. Några har öppet dagtid, men flera kan du komma till dygnet runt, precis som till akutsjukhusens akutmottagningar. Det finns till exempel specialistakuter för psykiatri, gynekologi, beroendevård, tandskador, ögonskador samt öron, näsa och hals. Till några av dem behöver du ha remiss.

Om du är osäker på vart du ska, ring alltid telefonnummer 1177 så berättar sjuksköterskorna om du ska uppsöka en akutmottagning eller kan få hjälp på annat sätt.

Gynekologiska akuta besvär

Du kan söka vård på en gynakut vid svåra gynekologiska besvär som inte kan vänta, till exempel akuta blödningar, svåra smärttillstånd eller besvär som kan kopplas till tidig graviditet.

Du ska alltid ringa telefonnummer 1177 för rådgivning innan du besöker en gynakut i Stockholms län. Gynakuterna har öppet dygnet runt.

Akuta psykiska problem

Du som är över 18 år och får akuta psykiska problem kan ringa till något av följande psykiatriska jourteam. De har öppet klockan 8-22, veckans alla dagar, året om. Det går också att få en akuttid på mottagningen och de kan göra hembesök.

Det går också att få hjälp dygnet runt vid Psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus. Ingen föranmälan krävs. De har inte telefonrådgivning, så för råd och information kan du i stället kontakta Mobila akutenheten vid S:t Görans sjukhus. De har telefontid varje dag klockan 8-22, på telefonnummer 08-123 484 00. 

Om du är under 18 år kan du under dagtid kontakta någon av BUP:s öppenvårdsmottagningar. Under kvällar och helger finns en akutmottagning på Sachsgatan 10, bredvid Södersjukhuset, som tar emot barn och unga. 

Akut beroendevård

För dig över 18 år

Beroendeakuten Stockholm (BAS) har öppet dygnet runt, för dig som behöver akut beroendevård. Du kan också komma dit om du är påverkad och mår psykiskt dåligt. Ingen tidsbokning krävs.

För barn och unga upp till 20 år

För barn och unga  finns Maria Ungdoms akutmottagning vid S:t Görans sjukhus. Du kan komma dit om du är påverkad och mår psykiskt dåligt utan att boka tid i förväg. De har öppet dygnet runt för telefonrådgivning och akuta besök.

Tandolyckor och akut tandvärk

Kontakta i första hand din egen tandläkare om du har akut tandvärk eller råkat ut för en tandolycka. Om din tandläkare inte kan ta emot dig kan du kontakta de dagöppna mottagningarna Folktandvårdens akutmottagning eller Praktikertjänst Dental Tandakuten City. Det finns även andra, privata tandläkare som tar emot akut.

Det är bra att ringa innan du åker till tandläkarmottagningen, så att de är förberedda på ditt besök. 

Kostnaden för ett akutbesök beror på vad tandläkaren behöver göra. För barn är akut tandvård kostnadsfri.

Om du eller ditt barn råkar ut för en tandolycka på natten när ingen tandläkare har öppet ska du ringa telefon 1177 för att få vägledning.

Våldtäkt

Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset har specialkompetens att omhänderta personer som utsatts för våldtäkt. Mottagningen har öppet dygnet runt.

Ögonskador

Har du råkat ut för en ögonskada  eller ett annat akut synhotande tillstånd ska du ringa 1177 eller 08-123 231 00. De kommer att hänvisa dig rätt, till exempel till:

Öron, näsa och hals

Stockholms läns enda akutmottagning för skador i öron, näsa och hals ligger i Huddinge. Du behöver remiss för att komma dit.

Ring därför alltid 1177 vid öron-, näsa- eller halsskador. Beroende på skadans omfattning kommer de att hänvisa dig eller ditt barn till rätt vårdnivå, till akutmottagningen i Huddinge eller till en närakut eller vårdcentral.

Avgifter för akutvård

Bortsett från tandakuten kostar ett besök hos en specialistakut 400 kronor. Om du däremot är på ett läkarbesök och de hänvisar dig till en specialistakut, behöver du inte betala någon ny avgift. Det gäller om du åker direkt därifrån till akutmottagningen.

Fler akutmottagningar som har öppet dygnet runt

Utöver de specialistakuter som beskrivs på denna sida finns akutsjukhusets akutmottagningar som tar emot allvarliga akuta tillstånd dygnet runt hos vuxna och barn. Det kan till exempel röra sig om skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar eller svår akut huvudvärk, bröstsmärtor och andningsbesvär. Läs om de dygnetruntöppna akutmottagningarna här.

Till toppen av sidan