Kan skadan inte vänta?

Specialistakuter i Stockholms län

Innehållet gäller Stockholms län

Om du har behov av vård som inte kan vänta, finns det flera specialistakuter i Stockholms län. Det gäller till exempel för tandskador samt inom psykiatri, gynekologi och ögon samt öron, näsa och hals. Till några av specialistakuterna behöver du ha remiss.

Här beskriver vi de specialistakuter som finns i Stockholms län. Om du är osäker på vart du ska, ring alltid telefonnummer 1177 så berättar sjuksköterskorna om du ska uppsöka en akutmottagning eller kan få hjälp på annat sätt.

Gynekologiska akuta besvär

Du kan söka vård på en gynakut vid svåra gynekologiska besvär som inte kan vänta, till exempel akuta blödningar, svåra smärttillstånd eller besvär som kan kopplas till tidig graviditet.

Du ska alltid ringa telefonnummer 1177 för rådgivning innan du besöker en gynekologisk akutmottagning i Stockholm.

Här hittar du samtliga gynakuter i Stockholms län.

Akuta psykiska problem

Du som är över 18 år och får akuta psykiska problem kan ringa till något av följande psykiatriska jourteam. De har öppet klockan 8-22, veckans alla dagar, året om. Det går också att få en akuttid på mottagningen och de kan göra hembesök.

Det går också att få hjälp via den gemensamma psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus. Mottagningen har öppet dygnet runt.

Om du är under 18 år kan du under dagtid kontakta någon av BUP:s öppenvårdsmottagningar. Under kvällar och helger finns en akutmottagning på Sachsgatan 10, bredvid Södersjukhuset, som tar emot barn och unga. 

Tandolyckor och akut tandvärk

Kontakta i första hand till din egen tandläkare om du har akut tandvärk eller råkat ut för en tandolycka. Om din tandläkare inte kan ta emot dig kan du kontakta Folktandvårdens akutmottagning eller Distriktstandvården Drottninggatan. Det finns även andra, privata tandläkare som tar emot akut.

Det är bra att ringa innan du åker till tandläkarmottagningen, så att de är förberedda på ditt besök.

Kostnaden för ett akutbesök beror på vad tandläkaren behöver göra.

Våldtäkt

Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset har specialkompetens att omhänderta personer som utsatts för våldtäkt.

Ögonskador

Har du råkat ut för en ögonskada  eller ett annat akut synhotande tillstånd ska du ringa 1177 eller 08-123 231 00. De kommer att hänvisa dig rätt, till exempel till Ögonakuten på S:t Eriks Ögonsjukhus eller till ögonakuten på Södersjukhuset.

Öron, näsa och hals

Stockholms läns enda akutmottagning för skador i öron, näsa och hals ligger i Huddinge. Du behöver remiss för att komma dit. Ring därför alltid 1177 som kommer att hänvisa dig eller ditt barn till rätt vårdnivå, till exempel en vårdcentral eller närakut.

Avgifter för akutvård

Bortsett från tandakuten kostar ett besök hos en specialistakut 400 kronor. Om du däremot är på ett läkarbesök och de hänvisar dig till en specialistakut, behöver du inte betala någon ny avgift. Det gäller om du åker direkt därifrån till akutmottagningen.

Till toppen av sidan