Specialister som kräver remiss

Mottagningar som utför gråstarrsoperationer

Innehållet gäller Stockholms län

Du som behöver opereras för grå starr (katarakt) kan själv välja på vilken mottagning i länet du vill få operationen gjord. Du väljer mellan de mottagningar som blivit godkända av Region Stockholm.

När din läkare har konstaterat att du behöver opereras för grå starr kan den utföras på någon av följande mottagningar. Om du vill att operationen ska ske på någon av dem, ber du din läkare skicka remissen dit.  

Mottagningarna är godkända av Region Stockholm och samtliga av de läkare som opererar är specialister inom ögonsjukvård.

Om grå starr

Grå starr, katarakt, innebär att ögats lins blir så grumlig att synen försämras. Det är normalt att linsen i ögat grumlas något när vi blir äldre. Grå starr utvecklas långsamt. Om du behöver opereras sätts en konstgjord lins in. Ingreppet tar omkring 10–20 minuter och innebär att den grumlade linsen byts ut mot en konstgjord.

Bor du inte i Stockholm län, men söker vård här?

Bor du någon annanstans i Sverige betalar du samma patientavgift för vård som de som bor i Stockholms län. 

Några saker skiljer sig däremot:

  • Du som bor någon annanstans i landet kan behöva en remiss även om Region Stockholm inte kräver det. Ta därför reda på vilka regler om remisser din region har. 
  • Du måste betala dina resor till och från vården själv, även om du skulle fått den betald i din egen region. 
  • Vårdgarantin gäller endast i din egen region. 
Till toppen av sidan