Specialister som kräver remiss

Mottagningar som utför ryggkirurgi

Innehållet gäller Stockholms län

Har du och din doktor diskuterat behovet av en ryggkirurgisk operation? Då kan du själv välja vilken mottagning i länet som ska genomföra operationen. Du väljer bland de mottagningar som blivit godkända av Region Stockholm.

Först undersöker din läkare dig och beslutar om eventuella röntgenundersökningar för att försöka hitta orsaken till dina besvär.

Om ni därefter är överens om att låta en ryggkirurg ta ställning till om en operation är ett bra alternativ, kommer följande att ske:

Om du i övrigt är väsentligen frisk, remitterar läkaren dig i första hand till en ryggkirurgisk mottagning i privat regi. Anledningen till att du hänvisas till en privat vårdgivare är att akutsjukhusen prioriterar patienter med sjukdomar som kräver sjukhusets resurser.

Du får själv vara med i valet av klinik, och kan välja mellan följande kliniker som har avtal med Region Stockholm:

När mottagningen fått remissen blir du prioriterad och kontaktad med erbjudande om en mottagningstid. Om dina besvär förvärras under väntetiden kan du kontakta den ryggkirurgiska mottagningen direkt.

Om det behövs akut operation

Om du eller din läkare anser att du behöver opereras akut ska en bedömning med röntgenundersökning göras på en akutmottagning. Akutmottagningens läkare tar ställning till ditt behov och kan även kontakta de privata vårdgivarna som utför akuta operationer.

Vad kostar det?

Du betalar samma avgift för ett besök hos mottagningar som Region Stockholm driver, som på en privat mottagning som har avtal med regionen. Högkostnadsskydd och frikort gäller på mottagningarna.

Boka om eller boka av besök

Du som är folkbokförd i Stockholm kan logga in på 1177 och själv boka om och boka av besök samt förnya recept.

Bor du inte i Stockholms län men söker ryggkirurgi här?

  • Du behöver en remiss som är utfärdad av läkare. Du kan inte skicka en egen vårdbegäran (egenremiss).
  • Du ska ha genomfört en röntgenundersökning.
  • Du måste betala din resa till och från vården själv (en så kallad sjukresa), även om du skulle fått den betald i ditt län.
  • Vårdgarantin gäller endast i din egen region.
  • Du betalar samma patientavgift för vård som de som bor i Stockholms län.
Till toppen av sidan