SEXUELL HÄLSA

Sex- och samlevnadsrådgivning

Innehållet gäller Stockholms län

Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig om du har frågor om sex, sexualitet, könsidentitet, preventivmedel och graviditet. Till och med det år du fyller 23 år bör du först kontakta en ungdomsmottagning.

De flesta besök kostar inget och de som arbetar på mottagningarna har tystnadsplikt. Du har rätt att välja vilken mottagning du vill, oavsett var du bor. Om vårdpersonalen inte kan hjälpa dig så ska de kunna hänvisa dig vidare till rätt mottagning. Det du kan få hjälp med är bland annat provtagning och behandling av hiv och sjukdomar om sprids genom sex, men även andra saker som handlar om din sexuella hälsa. 

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningar finns till för dig som inte har fyllt 23 år än. Besöken kostar inget.

Till ungdomsmottagningen kan du gå om du till exempel

På ungdomsmottagningen kan du träffa barnmorska, kurator, läkare och i vissa fall även psykolog. Till vissa mottagningar kan du boka en besökstid via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

UMO, Youmo och frågachans.nu

UMO är en webbplats för dig som är mellan 13 och 25 år. Där kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Du kan också ställa frågor och få svar av någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller från elevhälsan.

Youmo.se är en webbplats för dig som är mellan 13 och 20 år. Där kan du se filmer eller bilder och läsa texter på arabiska, dari, somaliska, svenska och tigrinska. 

För barn och unga mellan 10 och 13 år finns även frågachans.nu, med information om kroppen och sexualitet.

Mottagningar för sexuell hälsa

Mottagningar för sexuell hälsa tar emot män, kvinnor och transpersoner. Du kan gå dit för provtagning, behandling av hiv eller sjukdomar som sprids genom sex, eller samtal om sexualitet och relationer. 

Stockholms mansmottagning är en mottagning som främst tar emot alla som identifierar sig som män. Du kan gå dit för provtagning och undersökning av sjukdomar som sprids genom sex men även för samtal om sexuella problem eller andra liknande frågor. 

Venhälsan är en mottagning på Södersjukhuset som främst tar emot män som har sex med män eller personer med hiv. Du kan gå dit för provtagning och behandling av hiv och sjukdomar som sprid genom sex, eller för rådgivning.

Är du under 23 år gammal ska du först kontakta en ungdomsmottagning.

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagningar arbetar med graviditetskontroller, abortrådgivning, preventivmedelsrådgivning, cellprovtagning och tar prover för sjukdomar som sprids genom sex. Besöket kostar inget.

Vårdcentral

Vårdcentraler, som ibland kallas husläkarmottagningar, tar emot alla som vill testa sig för sjukdomar som sprids genom sex. Om du vill välja eller byta vårdcentral så kan du göra det på nätet, du kan läsa mer om hur du gör det här.

PrevenTell

PrevenTell är en nationell hjälplinje på telefon för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd för att göra dig eller andra illa. Om du är orolig för din eller någon annans sexualitet kan du ringa till dem dygnet runt. Det kostar inget och du kan vara anonym. Du får prata med någon som har erfarenhet av dessa frågor. 

Mika hälsa

Mika hälsa är en mottagning för dig som har sex mot ersättning, skadar dig med sex eller på något sätt utnyttjats sexuellt. Alla kan kontakta dem oavsett kön, könsidentitet eller sexuell identitet. Du som har beroendeproblem kan också få hjälp. 

Fråga om råd

Vill du ha råd via telefon, ring telefonnummer 1177. Du kan ringa dygnet runt. Du kan också logga in och få svar på din fråga inom en timme. 

Råd på andra språk

Klockan 8–22 kan du även få råd på arabiska och somaliska och klockan 8–12 på finska.

Beställ hem ett klamydiatest

Du som är 15 år eller äldre och folkbokförd i Stockholms län kan beställa hem ett gratis test för klamydia via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Testet visar om du har klamydia i slidan eller urinröret. Det visar inte om du har klamydia i ändtarmen eller i svalget.

När du har beställt hem testet får du ett anonymt kuvert efter några dagar. I kuvertet finns ett provtagningskit med ett urinprov och ett prov från slidan. En vecka efter att du har skickat tillbaka testet får du ett svar i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Kommunen erbjuder familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning till er som har problem i en relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om familjerådgivning i din kommun.

Preventivmedel

Om du är folkbokförd i Stockholms län betalar Region Stockholm för vissa preventivmedel, det kallas för subventionering. För dig som är under 21 år kostar det ingenting. Mellan 21 år och fram till att du fyller 26 år betalar du 30 kronor för 3 månader och 100 kronor för 12 månader. 

Subventionen gäller för:

  • P-piller som ingår i läkemedelsförmånen.
  • Hormonspiral, p-stav, p-spruta, p-ring och p-plåster.
  • Kondomer kan du hämta gratis hos ungdomsmottagningar. 
  • Akuta preventivmedel kan du hämta gratis på ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar.

Pessar och kopparspiral är gratis för alla kvinnor oavsett ålder.

Till toppen av sidan