Sexuell hälsa

Covid-19 och sex

Innehållet gäller Stockholms län

Att ha sex innebär närhet och medför en risk att smittas av eller smitta en partner med covid-19. Här finns tips och råd för att ha så säker sex som möjligt i dessa tider. Behov av närhet och sex är grundläggande hos oss människor. I tider av oro kan behovet förstärkas ytterligare.

Coronaviruset som orsakar covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. När en person som har covid-19 nyser eller hostar bildas smittsamma droppar i luften och smittan kan då överföras till de som står nära via slemhinna i ögon, näsa eller mun. Viruset kan också överföras via händer från förorenade ytor (indirekt kontaktsmitta).

Covid-19 är inte en sexuellt överförd infektion (STI) som till exempel klamydia men covid-19 smittas genom kontakt med saliv, till exempel vid kyssar. Det är den fysiska närheten under den sexuella kontakten som innebär en ökad risk för överföring av viruset.

Olika internationella studier har visat att det kan finnas  viruspartiklar i sperma. Andra internationella studier har visat förekomst av partiklar i avföring hos personer med covid-19. Men för närvarande finns det inte belägg för att infektionen kan överföras via sperma eller avföring.


Råd till dig som ska ha sex under covid-19

Behov av närhet och sex är grundläggande hos oss människor. I tider av oro kan behovet förstärkas ytterligare. Att ha sex innebär närhet och medför en risk att smittas av eller smitta en partner med covid-19. Om du vill ha sex med en annan person, tänk på följande:

 1. Du är din säkraste sexpartner – att tillfredsställa sig själv innebär ingen risk att få eller sprida covid-19.
 2. Begränsa antalet sexpartners. Ha sex med en partner som du står nära och umgås med eller kanske bor tillsammans med.
 3. Umgås och/ eller ha sex på distans med din partner. Håll kontakt via telefon och chatt.
 4. Ha sex bara om du och din partner känner er friska. Tänk på att covid-19 kan smitta vid lätta symtom.
 5. Begränsa salivkontakt – kyssar, till få och nära personer
 6. Håll god hygien. Tvätta händer med tvål och vatten före och efter sex. Om ni använder sexleksaker, rengör dem ordentligt med tvål och vatten. Dela dem inte med din partner utan att rengöra dem först. Kondom kan användas på sexleksakerna
 7. Sex med fler än en partner vid samma tillfälle ökar risken för att utsätta dig och dina partners för smitta och bör ur ett covid-19 perspektiv undvikas under pandemin
 8. Ny partner? Överväg att skjuta det på framtiden.

Skydda dig mot sexuellt överförda infektioner under covid-19 pandemin

Det är fortsatt viktigt att du skyddar dig mot sexuellt överförda infektioner (STI) - även under en pandemi. Kondom och slicklapp ger bra skydd och minskar risken för dig och din sexpartner att få en STI.

Det går bra att du testar dig för STI - även under covid-19. Det är alltid gratis att testa sig för STI som omfattas av smittskyddslagen. Det gäller klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatiter.

Testa dig för STI om:

 • Du har haft oskyddat sex
 • Du misstänker att du har blivit smittad
 • Du har symtom som tyder på att du har en sexuellt överförd infektion
 • Din sexpartner har en sexuellt överförd infektion
 • Kondomen du använt har spruckit eller glidit av

Klamydiatest via nätet

Du som är folkbokförd i Stockholms län kan logga in via 1177.se för att beställa ett gratis klamydiatest.

Flera mottagningar har stängt sina drop-in verksamheter tills vidare och hänvisar till tidsbokning. Enklast är att boka tid via 1177.se, appen ”Alltid Öppet”, via mottagningens hemsida eller ringa direkt till den mottagning som du vill besöka.

Viktigt att tänka på innan du besöker en mottagning är att avvakta med besök om du känner dig sjuk.


Läs mer

RFSU
Sexperterna
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Region Stockholm

Till toppen av sidan