Urinprov och avföringsprov

Lämna prov för att upptäcka tarmcancer

Har du fått ett brev hem om att lämna ett avföringsprov? Det är ett erbjudande. Provet undersöks för att se om du har cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Här får du veta mer.

Det är bra om du lämnar avföringsprov varje gång du får ett erbjudande. Det gör att det går att upptäckta tidigt om du har cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Då är möjligheterna goda att bli av med sjukdomen.

Så fungerar erbjudandet att lämna avföringsprov

Du som är i en viss ålder erbjuds regelbundet att lämna ett avföringsprov. Det gäller i många regioner och kommer att börja gälla i hela landet.

Du får ett brev. Det innehåller allt du behöver för att själv kunna ta provet och skicka in det så att det kan undersökas.

Välj din region högst upp på sidan för att få veta mer.

Får du inte fram någon information från din region? Då kan det bero på att erbjudandet inte har börjat gälla än.

 

Stockholms län

I Stockholms län erbjuds provtagning vartannat år till personer mellan 60 och 70 år som är folkbokförd i Stockholm och på Gotland. Från och med 2021 byggs programmet ut ytterligare till att inkludera de som är 70 år och därefter ytterligare utökning upp till 74 års ålder fram till 2025.  Se här vem som blir kallad under 2022 och hur planen framåt ser ut.

Till toppen av sidan