Förberedelser inför förlossningen

Bra att tänka på inför din förlossning

Innehållet gäller Stockholms län

I Stockholms län finns det sex förlossningskliniker. Alla har en sak gemensamt, att säkerheten för dig och ditt barn är viktigast av allt. Förlossningsvården samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda. Här får du reda på hur vården fungerar och hur du kan förbereda dig inför förlossningen.

Så kan du förbereda dig

Välj i vecka 25: I graviditetsvecka 25 ska du prata med din barnmorska på mödravården. Hen hjälper dig att välja en förlossningsklinik där det beräknas att finnas plats den vecka då du ska föda.

Ring först: När förlossningen startar ska du ringa till den förlossningsklinik där du är listad. De bedömer när det är dags att åka in.

Ett samtal: Om det är många som föder samtidigt på den förlossningsklinik du valt kan de välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Det är för din säkerhets skull och du får då besked om vart du ska åka. Du behöver alltså inte själv ringa eller åka runt till andra kliniker.

Kontakta BVC: När barnet är fött är det dags att ta kontakt med Barnavårdscentralen, BVC. Om du fött barn för första gången så är det vanligt att de gör ett hembesök.

Gå på efterkontrollen: Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv efter en förlossning. I hela 16 veckor efter att barnet är fött är du välkommen tillbaka till din barnmorska. Där kan du till exempel prata om din upplevelse kring förlossningen och även göra vissa underökningar.

Covid-19, graviditet och förlossning

Covid-19 information till dig som är gravid

Du som är gravid behöver oftast inte lämna prov om du får lindriga symtom på covid-19. Detta gäller dig som saknar riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk i covid. Om du får svårare besvär och/eller har kända riskfaktorer bör du kontakta din barnmorska för diskussion om provtagning.

Du som är gravid rekommenderas att vaccinera dig efter graviditetsvecka 12. Du som önskar vaccinera dig innan vecka 12 samt har en underliggande sjukdom, rekommenderas att prata med din mödravårdsläkare för bedömning.

Frågort och svar om förlossning och covid-19 i Stockholms län

 • Får min partner eller doula följa med till förlossningen och BB?
  Svar: I dagsläget kan en frisk anhörig följa med till länets alla förlossningskliniker och BB. I vissa situationer kan det vara aktuellt med en doula eller annan stödperson under själva förlossningen. Detta ska i så fall vara överenskommet i förväg. 
 • Om jag blir igångsatt - får min partner vara med under öppningsfasen?
  Svar: Ja. Ens friska partnern får vara med hela tiden.
 • Får jag sova över på BB eller patienthotellet eller är det så snabb hemgång som möjligt?
  Svar: Det är det medicinska behovet som avgör ni får åka hem. Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, får ni tidigast åka hem sex timmar efter förlossningen. Alla sex förlossningsklinikerna i länet har samma rutiner.
 • Vad händer om jag som gravid har covid-19? Får jag träffa mitt nyfödda barn?
  Svar: Om mamman till barnet har covid-19, får barnet ändå vara med mamman.

Vill du läsa mer om hur du blir omhändertagen om du misstänker att du har covid-19? Klicka på länkarna här nedanför. Där kan du också läsa aktuell information om medföljande och regler för besökare.

 

Vid öppenvårdsbesök får friska anhöriga följa med. Vid återbesök efter förlossningen får en förälder per nyfött barn följa med.

Välj en förlossningsklinik som har plats

Oftast går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske. Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet och mellan dygnen.

Det är bra att förbereda sig så att du och din bebis får en så lugn och trygg förlossningsupplevelse som möjligt. Du kan till exempel välja en förlossningsklinik som beräknas ha plats den vecka då du väntas föda.

Din barnmorska på barnmorskemottagningen vet var det finns plats och vilka förlossningskliniker du kan välja mellan. Du kan inte välja en klinik som redan har fler anmälda än de har möjlighet att ta hand om.

Sex förlossningskliniker i länet

De sex förlossningsklinikerna finns på Södersjukhuset, Karolinska Universitetsjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Södertälje sjukhus, BB Stockholm och Danderyds sjukhus. Alla samarbetar för att ge dig en trygg och bra förlossningsupplevelse.

Titta in hos länets sex förlossningskliniker, se filmer här

När din förlossning startar – ring alltid!

Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går.

När det är dags att föda ska du alltid ringa till den förlossningsklinik som du valt. I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken.

Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt. 

Läs mer om förlossningens olika faser.

Friska mammor och barn kan åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen

Alla har olika önskemål om hur tiden direkt efter förlossningen ska vara. En del vill komma hem så fort som möjligt. Det är det medicinska behovet som avgör när ni kan åka hem. Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, kan ni åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen. Alla sex förlossningskliniker i länet följer dessa rutiner.

 • Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet.
 • Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.
 • Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen.
 • Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Din barnmorska berättar mer och svarar på dina frågor om att åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen.

Läs mer om tiden efter förlossningen

Vad händer när jag lämnar förlossningskliniken?

Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.

Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Här kan du läsa om hur vården fungerar för dig och ditt barn efter det.

Fakta om förlossningsvården i Stockholms län

I Stockholms län finns sex förlossningskliniker som har ett nära samarbete. Allt för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. De finns på Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm.

De sex förlossningsklinikerna tar emot cirka 600 förlossningar i veckan. För att få en jämn fördelning av förlossningarna i länet finns en särskild rutin när du ska välja förlossningsklinik. Den innebär att du bara kan välja en förlossningsklinik som har plats den vecka du beräknas föda.

Har du frågor om din graviditet eller förlossning?

För medicinska frågor ska du prata med din barnmorska, du kan också ringa 1177 för rådgivning när din barnmorskemottagning har stängt. När din förlossning startar ska du ringa direkt till den förlossningsklinik du valt.

Till toppen av sidan