Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 8

24 februari: Nu har de som bor på ett äldreboende fått sina två vaccinationsdoser. Nu pågår vaccinationen av dem som har hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser och ASIH. Läs om när det blir din tur här.

FÖRBEREDELSER INFÖR FÖRLOSSNINGEN

Bra att tänka på inför din förlossning

Innehållet gäller Stockholms län

I Stockholms län finns det sex förlossningskliniker. Alla har en sak gemensamt, att säkerheten för dig och ditt barn är viktigast av allt. Förlossningsvården samarbetar för att ta hand om dig när du ska föda. Här kan du ta reda på hur vården fungerar och vad du själv kan göra för att förbereda dig inför förlossningen.

Så kan du förbereda dig

Välj i vecka 25: I graviditetsvecka 25 ska du prata med din barnmorska på mödravården som hjälper dig att välja en förlossningsklinik där det beräknas att finnas plats den vecka då du ska föda.

Ring först: När förlossningen startar ska du ringa till den förlossningsklinik där du är listad. De bedömer när det är dags att åka in.

Ett samtal: Om det är många som föder samtidigt på den förlossningsklinik du valt kan de för din säkerhet välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Du får då besked om vart du ska åka. Du behöver alltså inte själv ringa eller åka runt till andra kliniker.

Kontakta BVC: När barnet är fött är det dags att ta kontakt med Barnavårdscentralen, BVC. Om du fött barn för första gången så är det vanligt att de gör ett hembesök.

Glöm inte bort dig själv - gå på efterkontrollen: Ja, det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv efter en förlossning. I hela 16 veckor efter att barnet är fött är du välkommen tillbaka till din barnmorska för att till exempel prata igenom förlossningen och också göra vissa underökningar.

Region Stockholms chefläkare Johan Bratt berättar hur förlossningsklinikerna tar hand om blivande föräldrar.

Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går.

När det är dags att föda ska du alltid ringa till den förlossningsklinik som du valt. I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken.

Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt.

Läs mer om förlossningens olika faser.

Välj en förlossningsklinik som har plats

Oftast går det inte att säga säkert när en förlossning kommer att ske. Det betyder att antalet förlossningar varierar mycket över dygnet och mellan dygnen. De allra flesta, ungefär 9 av 10 kvinnor, brukar få föda på den klinik de listat sig på.

Förbered dig så att du och din bebis får en så lugn och trygg förlossningsupplevelse som möjligt: Välj en förlossningsklinik som beräknas ha plats den vecka då du väntas föda.

Din barnmorska på barnmorskemottagningen vet var det finns plats och vilka förlossningskliniker du kan välja mellan. Du kan inte välja en klinik som redan har fler anmälda än de har möjlighet att ta hand om.

Sex förlossningskliniker i länet

De sex förlossningsklinikerna finns på Södersjukhuset, Karolinska Universitetsjukhuset Huddinge, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Södertälje sjukhus, BB Stockholm och Danderyds sjukhus. Alla samarbetar för att ge dig en trygg och bra förlossningsupplevelse.

Titta in hos länets sex förlossningskliniker, se filmer här

När din förlossning startar – ring alltid!

Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går.

När det är dags att föda ska du alltid ringa till den förlossningsklinik som du valt. I de allra flesta fall är det också dit du ska åka. Barnmorskan gör en bedömning av när du behöver komma till förlossningskliniken.

Om det inte skulle finnas plats där just då, ordnar barnmorskan så att du blir mottagen på en annan förlossningsklinik. Du får alltid hjälp och behöver aldrig själv ta kontakt med en annan klinik än den du valt. 

Läs mer om förlossningens olika faser.

Friska mammor och barn kan åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen

Alla har olika önskemål om hur tiden direkt efter förlossningen ska vara. En del vill komma hem så fort som möjligt. Det är det medicinska behovet som avgör och alla sex förlossningsklinikerna i länet har samma rutiner: Är du och ditt barn friska och förlossningen gått bra, kan ni åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen. 

  • Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet.
  • Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.
  • Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen.
  • Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Din barnmorska berättar mer och svarar på dina frågor om att åka hem tidigast sex timmar efter förlossningen.

Läs mer om tiden efter förlossningen

Vad händer när jag lämnar förlossningskliniken?

Innan ni åker hem undersöker en läkare barnet. Förlossningskliniken följer sedan upp barnet och dig genom att ni gör återbesök på BB-mottagningen.

Förlossningskliniken har medicinskt ansvar för både dig och ditt barn i sju dagar efter förlossningen. Under den tiden kan du när som helst på dygnet kontakta din förlossningsklinik eller BB-avdelning.

Här kan du läsa om hur vården fungerar för dig och ditt barn efter det.

Fakta om förlossningsvården i Stockholms län

I Stockholms län finns sex förlossningskliniker som har ett nära samarbete. Allt för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. De finns på Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska Universitetsjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm.

De sex förlossningsklinikerna tar emot cirka 600 förlossningar i veckan. För att få en jämn fördelning av förlossningarna i länet finns en särskild rutin när du ska välja förlossningsklinik som innebär att du bara kan välja en förlossningsklinik som har plats den vecka du beräknas föda.

Har du frågor om din graviditet eller förlossning?

För medicinska frågor ska du prata med din barnmorska, du kan också ringa 1177 för rådgivning när din barnmorskemottagning har stängt. När din förlossning startar ska du ringa direkt till den förlossningsklinik du valt.

Till toppen av sidan